Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vlasta Burian je sice nejslavnějším rodákem Liberce, není ale čestný občan. Dnes uplyne 130 let od jeho narození

09. 04. 2021 | 5:55

Vlasta Burian je sice považován za nejslavnějšího libereckého rodáka, čestným občanem města ale není. Neúspěchem skončil i podnět, který radnice před několika lety dostala, aby mu ocenění udělila in-memoriam. Návrh neprošel nominačním procesem, řekl ČTK náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). V pátek 9. dubna uplyne 130 let od narození Buriana, který je znám jako král komiků a který v Liberci prožil prvních deset let svého života.

burian Vlast Burian
Vlasta Burian (záběr z filmu "Ducháček to zařídí"), zdroj: Wikipedia.org

Burian žil podle Langra v době, kdy čestné občanství dostávali v Liberci převážně Němci a po druhé světové válce se udělovalo jen do roku 1948, a to pouze politikům. Čestné občanství město opět začalo udělovat po roce 1990 a snaží se tímto způsobem oceňovat zpravidla žijící osobnosti. Třeba v případě herce Františka Peterky to ale bylo in memoriam. "Nominační proces byl ale zahájen ještě za Peterkova života," vysvětlil rozdíl Langr. Ani náměstek není příznivcem toho, aby se významným lidem z minulosti udělovalo čestné občanství zpětně.

Burian se před 11 lety v anketě města stal s velkým náskokem nejpopulárnější osobností Liberce v historii, až za ním skončili architekt Karel Hubáček či rodina průmyslníků Liebiegů. Burian má ve svém rodišti bustu přímo na radnici, jako jedna ze čtyř osobností Liberce. Další bustu má v Malém divadle, jinak ho město příliš nepropaguje. "Myslím, že je to podobné jako u dalších významných rodáků," míní náměstek.

Třeba rod Liebiegů má ale turistický okruh a na Buriana neupozorňuje ani trasa mapující filmová místa. "Je koncipovaná na to, co se kde filmovalo, nikoliv herce," uvedl náměstek. Nevyloučil ale, že by mohl nějaký okruh s Burianem vzniknout. "Pospojovat to s jinými od kumštu. Udělat takovou trasu rodáků, to by možná do budoucna stálo za to," dodal Langr.

Burian se v Liberci narodil v domě v Lucemburské ulici, který už nestojí. Později bydlel v Perlové ulici, což připomíná pamětní deska na průčelí soukromé galérie, a také v Moskevské ulici. Burianovo jméno v Liberci ještě nese dům, který se po rekonstrukci podpořené evropskou dotací otevřel v roce 2015. Stojí nedaleko místa, kde se herec v roce 1891 narodil. V přízemí je síň s výstavou Burianových fotografií, dokumentů a filmových plakátů. "Nejsme ale jeho muzeum, jsme komunitně vzdělávací centrum," uvedla za Centrum Vlasty Buriana Ivana Plechatá. Podle ní ale k nim chodí za Burianem turisté a centrum pořádá i exkurze zaměřené na slavného komika ve školách. "Je překvapivé, že i děti ho znají. Samozřejmě je to pro ně pomalé, neunesly by koukat na celý film, ale úryvky je baví a oceňují," řekla Plechatá. V centru si výročí narození, úmrtí či filmových premiérám spojených s Burianem v minulých připomínali. "Teď se bohužel nedá dělat nic," dodala Plechatá. Centrum je v rámci protikoronavirových opatření uzavřené.

Na počest Buriana liberecké divadlo vytvořilo autorskou hru, v níž komika ztvární Veronika Korytářová. Na premiéru ale hra čeká, divadlo je také uzavřené.

čtk