Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vstup do liberecké radnice bude od června do října kvůli opravě žulového schodiště před hlavním vchodem uzavřený

12. 02. 2024 | 5:00

Liberci se po více než roce podařilo sehnat firmu, která opraví žulové schodiště před hlavním vchodem do historické budovy radnice. Město za jeho obnovu zaplatí přes tři miliony korun a po dobu prací, od června do října, bude hlavní vstup do radnice uzavřený. Oprava začne po městském jarmarku, uvedl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Liberec RADNICE schody LIBEREC 49077870778 59ab83448e c
Foto: LB

"Ty práce by měly trvat čtyři měsíce, protože je potřeba schody kompletně rozebrat a udělat pod nimi nové vyzdění a pak je znova seskládat," řekl náměstek.

Liberecká radnice, foto: MadVstupní schodiště je ve špatném stavu. Skládá se z bloků, které váží až 2,5 tuny. V důsledku rozpadu cihlové dozdívky pod ním jsou schody propadlé a natočené. Liberec chtěl schodiště původně opravit už loni, ale všechna předchozí výběrová řízení skončila neúspěchem. Ani tentokrát nebyl o tuto zakázku velký zájem. "Oslovili jsme osm firem a přišla nám pouze jedna nabídka," dodal náměstek.

Liberecká radnice, foto: MadBohatě zdobená liberecká radnice patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě, loni byla zařazena mezi národní kulturní památky. Na náměstí Dr. E. Beneše v horním centru byla postavena v letech 1887 až 1893, kamenné schodiště se vstupním portálem je z roku 1892.

Liberecká radnice, foto: LBJediným novodobým prvkem v něm je schod zasazený v listopadu 2019, ke 30. výročí sametové revoluce. Na čelní straně schodu je Havlův citát: "Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí" a z boku poděkování: "Všem, kteří se v listopadu 1989 vzepřeli totalitě". Barevně se ale odlišuje a nezapadá do celkové kompozice schodiště, což kritizovali i památkáři. Rozdíl je daný tím, že zatímco původní schody jsou s největší pravděpodobností z železnobrodské žuly, novodobý je z liberecké. Součástí zakázky proto je odstranění tohoto schodu a navrácení původního, který bude ale také doplněný o Havlův citát.

čtk