Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vybydlené domy v centru Liberce volají po faceliftu. Město o tom ví a chystá je pro sociální bydlení

19. 02. 2020 | 5:22

Každý, kdo přijíždí do centra krajského města nejkratší cestou od Prahy, musí jet po Třídě Dr. Milady Horákové. A tady, přes ulici naproti vchodu na Úřad práce a vedle vjezdu na jedno z krytých parkovišť, jsou dva vybydlené domy, které Liberci dobrou reklamu nedělají. Jedná se o domy na adrese tř. Milady Horákové č.p. 339 a 144.

HorakZvysky
Dva domy na dobré adrese poslouží sociálním účelům krajského města.

Okna jsou zaslepena tvárnicemi, papírem i textilem, celkově působí ošuntěle a nikdo raději ani nepátrá, co se děje uvnitř. Oba bytové domy jsou v majetku Statutárního města Liberce. Jaké s nimi má krajské město plány? Jak dlouho ještě budou Liberci na příjezdové cestě dělat nevábnou vizitku?

Domy jsou vystěhované od roku 2017, poslední obyvatelé odešli na přelomu let 2017 a 2018 kvůli připravované rekonstrukci, kterou si majitel - město naplánoval. „Jde o projekt sociálního bydlení financovaného z Integrovaného plánu rozvoje území. Doufám, že letos stavbu zahájíme, konstatuje Ivan Langr (SLK), náměstek libereckého primátora pro pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch.

Michaela Maturová, vedoucí magistrátního odboru strategického rozvoje a dotací doplňuje, že v lednu 2020 bylo vydáno stavební povolení na celkovou rekonstrukci, město nyní připravuje soutěž na zhotovitele stavby. Budoucí využití objektů musí vyhovovat podmínkám, které městu stanovil poskytovatel dotace - ministerstvo pro místní rozvoj.

První vybydlený dům sousedí s vjezdem do parkingu.

Pokud se týká budoucího využití objektů, budou tam sociální byty provozované v režimu podobném tomu, jaký byl uplatněn v jiném městském bytovém domě v liberecké Žitavské ulici. „Jde o stejný program jako Žitavská, přidělovat byty budeme na základě podmínek stanovených poskytovatelem dotace. Mj. se zohledňuje příjem budoucí domácnosti a také je tam podmínka, že minimálně polovina domácnosti musí být v ekonomicky produktivním věku," vypočítává náměstek Langr.

Podmínky jsou podle něj specifické. "Namátkou mohu vybrat, pokud jde o čtyřčlennou rodinu, tak minimálně dva její členové musí být v ekonomicky produktivním věku, to znamená 15 až 64 let, nejlépe ekonomicky aktivní," uvedl náměstek. Průměrný měsíční příjem domácnosti za poslední rok ale nesmí přesáhnout 0,6 násobek průměrné mzdy. To u čtyřčlenné rodiny podle Langra činí 30.800 korun. Smlouvy s nájemníky bude město uzavírat na rok, nájemné bude regulované. "Průměrný nájem je zhruba zhruba 65 korun na metr čtvrteční podle velikosti bytu plus služby," upřesnil již dříve pro ČTK náměstek.

Druhý zdevastovaný objekt je hned vedle. Zvenku vypadá jakž takž slušně, ale je to jen dojem.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) před časem pro ČTK uvedl, že byty jsou určené pro lidi, kteří nemají žádný byt nebo bydlí v nevyhovujících podmínkách. "Jedná se o rozmanitou cílovou skupinu, která může zahrnovat absolventy, matky samoživitelky, rodiny i jednotlivce," upřesnil primátor.

Pokud se „Horákovkou“ projdete po pravé straně od parkingu směrem k Náchodské, narazíte na nejzpustošenější dům v této části rušné liberecké ulice. Stojí nejblíže ke křižovatce s Náchodskou. Ten ale patří soukromému majiteli. Má na něj město nějakou páku, aby začal dávat svůj "dům hrůzy" na dobré adrese do pořádku?

Iniciativy se ujal další náměstek primátora – Jiří Šolc (SLK), který má mj. v gesci městský majetek. „Sejdu se s ním,“ konstatoval. Přes aplikaci ikatastr.cz lze snadno zjistit, komu dům patří a jak reálné je, že se rozpadající se vila víc než žádoucího faceliftu někdy dočká. Zvenku to navíc vypadá, že tam někdo stále bydlí.

Nejzdevastovanější je objekt, který má soukromého vlastníka.

Hlavní příjezdová komunikace do centra Liberce si každopádně opravu alespoň dvou městských domů zaslouží. Pokud bude rekonstrukce obdobně vydařená, jako ta v Žitavské ulici, kde péčí města a za přispění dotací vzniklo 11 bytů aktuálně pro 29 osob, bude to jedině dobře. Vybydlené domy se slepými okny v centru stotisícového města působí jako příslovečná pěst na oko.

Dnes už opravený činžák v Žitavské ulici čněl dlouhé roky jako prst před tramvajovou zastávkou mezi libereckým autobusovým a vlakovým nádražím. I on svého času aspiroval na účinkování v nějaké syrové detektivce nebo v hororu. Nyní je 11 bytů rozsáhle zrekonstruovaného domu připraveno od března přijmout nové obyvatele.

Opravený dům v Žitavské ulici už slouží novým obyvatelům. Foto: Mad

Proměnu tohoto bytového domu Liberec dokončil za 18,5 milionu korun. Jde o rekonstrukci prvního z šesti městských domů, kde sociální byty vzniknou. Určené jsou pro lidi v bytové nouzi. Celkem v rámci evropského projektu vznikne 57 bytů, náklady na opravy všech šesti domů přesáhnou zřejmě 100 milionů korun.

Rekonstrukce dalších městských domů určených pro sociální bydlení je ve fázi příprav. Letos by měla začít obnova domu v Orlí ulici, kde bude 12 bytů. Radnice nyní ve výběrovém řízení hledá firmu, která dům opraví. Cena by neměla přesáhnout 35,5 milionu korun bez daně.

Alena Roubalová