Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výdaje Liberce příští rok přesáhnou 2,5 miliardy korun, příjmy budou o 257 milionů nižší. Modernizace bazénu v rozpočtu není

17. 12. 2021 | 5:00

Výdaje Liberce příští rok přesáhnou 2,536 miliardy korun, příjmy budou o 257 milionů nižší. Rozdíl radnice zaplatí z přebytku hospodaření z předchozích let a z nevyčerpaných peněz ve fondech rozvoje. Opozice kritizuje, že v rozpočtu nejsou peníze na chystanou modernizaci plaveckého stadionu. Rozpočet pro příští rok ve čtvrtek večer podpořilo 27 z 34 přítomných zastupitelů pátého největšího města v zemi.

LiBereC mad pros18 02
Foto: Mad

Plánované výdaje rozpočtu stotisícového Liberce pro příští rok jsou zhruba o 70 milionů vyšší, než kolik byly ve schváleném rozpočtu pro letošní rok. V něm se počítalo s výdaji 2,465 miliardy a příjmy 2,231 miliardy.

"Rozpočet je zajímavý jedinou věcí. Tím, co v něm není, a to ani koruna na rekonstrukci bazénu. Tady se připravuje investice za miliardu, ale vedení města nepřipravilo vůbec žádné peníze na to, aby se tato rekonstrukce mohla financovat," řekl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec). Prosadil alespoň vytvoření speciálního fondu na rekonstrukci bazénu, zatím však bude bez peněz. S návrhem přesunout do tohoto fondu přes 25 milionů korun z jiných položek rozpočtu neuspěl.

Podle náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) by bylo předčasné dávat do rozpočtu peníze na bazén. "Je tam nula, protože rekonstrukce bazénu pravděpodobně v příštím roce zahájena nebude," řekl s tím, že by peníze deponované do fondu neúčelně "zahálely", zatímco v rozpočtu se mohou přesouvat podle potřeby. A že těch potřeb i v příštím roce bude..!.

Na investice podle Karbana půjde příští rok stejně jako letos přes 400 milionů, velké akce dělá město s evropskými dotacemi. Mezi největší patří dokončení přestavby Liebiegova paláce na komunitní centrum a chystané rekonstrukce úřednické budovy Uranu a mateřské školy Malinek.

Právě kolem budovy Uranu se začínají množit velmi klikaté otazníky, neboť se částka potřebná na opravu pláště a vnitřních rozvodů rok od roku zvyšuje, a to rekonstrukce dosud vůbec nezačala. Stavba se navíc musí přesoutěžit, protože minulý tendr musela radice zrušit pro nezájem výherce a nesplnění kritérií dalšími uchazeči.

Příští rok by měla skončit výstavba vodojemu Horská a přivaděče a pokračovat bude letos zahájená výstavba tří městských domů se 49 byty na místě bývalé základní školy Na Žižkově.

Technické služby města dostanou příští rok přes 226 milionů, což je skoro o 73 milionů více než letos. Vedení radnice to zdůvodňuje tím, že nově mají ve správě i veřejné osvětlení. O 27 na 349 milionů stoupne příspěvek pro dopravní podnik a skoro o deset milionů i pro společnost FCC Liberec, jež zajišťuje svoz komunálního odpadu. Naopak o deset milionů méně dostane Šaldovo divadlo, bezmála 105 milionů. Naivní divadlo si pohorší z 16,5 na 14 milionů. Podle Karbana se o případném přidání peněz divadlu bude v případě potřeby jednat v únoru příštího roku.

Díky směně s krajem nebude Liberec od příštího roku zajišťovat provoz zoo ani botanické zahrady, na jejich investice má i tak připraveno 25 milionů. Naopak nově se bude starat o dosud krajský domov seniorů na Františkově, což ho bude stát přes 12 milionů. Město také začne prostřednictvím své nově zřízené organizace Bazén Liberec samo provozovat plavecký stadion, počítá s výdaji 45 milionů. Dosud soukromému provozovateli bazénu ročně přispívalo 12 až 14 miliony.

čtk, lo