Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výměna devíti kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovody je v Liberci ze tří čtvrtin hotová

25. 06. 2019 | 13:03

V Liberci je ze tří čtvrtin hotová výměna potrubí na jedné ze tří větví ztrátové teplárenské sítě. Zbývající část se musí dokončit do 31. srpna. Novinářům to dnes sdělil Petr Heincl, místopředseda představenstva Teplárny Liberec, která patří do skupiny MVV Energie CZ. "To se musí stihnout. Od 1. září podle vyhlášky máme topnou sezonu," dodal.

teplárnaGreenNetMML
ilustrační foto: MML

V projektu GreenNet za 300 milionů korun dělníci postupně mění kolem devíti kilometrů ztrátových parovodů za úspornější horkovody. Práce začaly loni v Pavlovicích a postupují směrem k teplárně na ulici Dr. M. Horákové.

"Dokončili jsme ulici Wintrova, překopem ulice Jungmannovy jsme se propojili s ulicí Okružní, která už je v současné době také hotová. Už obnovujeme povrchy," uvedl Heincl. Příští týden by podle něj měly skončit také práce v ulici U Nisy u krajského úřadu.

Ze zbývajících úseků částečné omezení v dopravě způsobí ještě práce v Košické ulici. Jedna z dopravně nejrušnějších silnic v Liberci bude v sobotu od 12:00 do 22:00 zcela uzavřena a další týden bude možné používat jen dva ze tří jízdních pruhů. Omezení chystá teplárna i pro úsek cyklostezky u skateparku, mezi Metelkovou a Orlí ulicí. Uzavřená by měla být od příštího týdne až do konce prázdnin. Revitalizace první větve centrálního zásobování teplem by měla zhruba o čtvrtinu snížit tepelné ztráty v rozvodech. Z části města navíc zmizí nevzhledné parovody, které hyzdily i koryto Nisy. Do země bude uloženo skoro dvě třetiny nového potrubí. Jeho výměnou ale práce na konci srpna neskončí. Poté se budou podle Heincla dokončovat povrchy komunikací a odstraňovat zbylé části parovodu. To potrvá do začátku zimy.

Teplárna zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14.000 libereckých domácností, desítku průmyslových podniků a zhruba 130 objektů, jako jsou nákupní centra, školy nebo úřady. V dalších letech by měl počet odběratelů stoupnout, nárůst v odběru by měl být asi 6,5 procenta. "Pod příslibem máme odběr dalších 40 terajoulů a je tam potenciál ve skoro stejné hodnotě pro další dva až tři roky," uvedl mluvčí teplárny Lukáš Jankovský. To by se mělo projevit i na ceně. "Palivové náklady tvoří zhruba 50 procent veškerých našich nákladů a s rostoucím prodejem se fix na odběratele snižuje," uvedl předseda představenstva teplárny Martin Pěnčík. V jednání je podle něj například připojení bytových domů, jež se budou stavět místo Montážních závodů naproti krajskému úřadu. Aktuálně platí domácnosti, které podepsaly pětileté smlouvy, 650 korun za gigajoule. Za rok 2018 teplárna lidem na přeplatcích díky teplému počasí vrátila skoro 20 milionů, v průměru na domácnost to bylo 1500 korun.

čtk