Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výpisy i body pro řidiče. Czech Point na kraji šetří čas už téměř patnáct let 

14. 01. 2022 | 12:55

Získat výpisy z  živnostenského rejstříku, obchodní rejstříku, katastru nemovitostí a rejstříku trestů, stejně jako ověřit si podpisy a listiny mohou lidé díky elektronické službě Czech Point již bezmála patnáct let na podatelně Krajského úřadu Libereckého kraje. Výhodami tohoto systému jsou zjednodušení potřebných procesů pro občany i úředníky a výrazná úspora času.

kraj mrakodrap LK 11vestibul Mad
Foto: Mad

Službu Czech Point nabízí krajský úřad od počátku roku 2008. „Podpora elektronizace služeb je pro kraj zásadní. Je to ryze současná cesta, která jednoznačně míří k dosažení co nejvyšší kvality naší práce pro obyvatele regionu a k tomu, aby vyřizování úředních záležitostí trvalo co nejkratší dobu. Czech Point poskytuje všem rovnoprávný přístup ke službám veřejné správy,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, veřejných zakázek a informatiky.

Za poslední rok řešilo pracoviště Czech Pointu na krajském úřadu 1851 událostí. Počet ověřených výstupů z informačních systémů veřejné správy dosáhl bezmála sedmi set, zápisových lístků pro uchazeče o studium bylo vydáno necelých tři sta. Rekordmanem se stalo ověřování listin a popisů, kterýžto úkon provedli pracovníci centra téměř tisíckrát.

Služba Czech Point je k dispozici na recepci krajského úřadu o pondělcích a středách od 8 do 17, v úterky a čtvrtky od 8 do 15 a o pátcích od 8 do 14 hodin. Mimo jiné lze jejím prostřednictvím podat žádost o zřízení datové schránky, pořídit výpisy z insolvenčního rejstříku, katastru nemovitostí, rejstříku trestů, veřejných rejstříků, živnostenského rejstříku či výpisy elektronických receptů. 

Poplatek za ověřený výpis se řídí zákonem o správních poplatcích a činí 100 korun za první stranu a 50 Kč za každou následující. Nahlédnutí do bodového systému řidičů vyjde na dvacet korun. Více informací se nalézá na odkazu: Jaké služby poskytuje Czech POINT? – Czech POINT.

LK/Jan Mikulička