Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba podnikatelského inkubátoru nabrala zpoždění a realizace bude dražší nejméně o 30 milionů

20. 08. 2019 | 15:08

Výstavba podnikatelského inkubátoru, který vzniká v sousedství sídla Libereckého kraje, nabrala zpoždění a bude také dražší. Původní cena, která vzešla ze soutěže, byla 268,5 milionu korun, už teď je ale jasné, že stavba bude nejméně o 30 milionů korun dražší. Účet ale zřejmě ještě není konečný.

krajmrakodrap LK 02madTOP
archivní foto Mad

Důvodem jsou nedostatky projektu a jako při každé rekonstrukci i tady se naráží na věci, s nimiž projekt nepočítal, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj chce od projektanta vymáhat náhradu části vícenákladů.

Podle stavbyvedoucího Marka Bahníka ze stavební společnosti CL-EVANS je stavba ve zhruba čtyřměsíčním skluzu, místo v březnu příštího roku bude hotovo až v červenci. Aktuálně se čeká na kompletní přepracování dokumentace ke vzduchotechnice. Nedostatků ale bylo mnohem víc. "Chybí úchyty oken, parapety ve všech čtyřech patrech, na které původní projekt zapomněl. Jen tyto vícepráce jsou za 4,5 milionu korun," doplnil Půta. V projektu ale také nebyly třeba podhledy v jídelně, kde by se pak kvůli hluku nedalo vydržet, nebo protipožární obložení ocelové konstrukce.

Projekt dodala brněnská firma Statika - Dynamika, která na jaře sama odstoupila od smlouvy. Od té doby zajišťuje projekční práce liberecká kancelář SIAL, která před lety budovu projektovala. Ukončení spolupráce podle hejtmana nezbavuje brněnskou firmu zodpovědnosti za chyby v projektu. "Podle našeho názoru z těch víceprací jde 28 milionů korun za projektantem," řekl Půta. Radní už schválili výzvu firmě, aby náklady uhradila. "Předpokládám, že to skončí u soudu," dodal hejtman.

Jednatel společnosti Statika - Dynamika Miroslav Polaček dnes ČTK řekl, že se k tomu nemůže vyjádřit, protože žádnou výzvu zatím nedostal. "Vůbec nevím, kde na tu sumu přišli, nemůžu na to nic říct. Jsou to vykonstruované věci, ale uvidíme, až to dostaneme," dodal.

Inkubátor vzniká v bývalé dílenské budově, kterou v roce 2014 koupil Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) za 125 milionů korun spolu s bývalou administrativní budovou a okolními pozemky. Administrativní budovu už za 97 milionů korun proměnil na Evropský dům. Loni začaly práce na budově dílen. Jedno patro v budově má dlouhodobě pronajaté firma Huntsman, která tam navzdory rekonstrukci dál vyrábí. Mimo podnikatelského inkubátoru se do budovy přesune také jídelna krajského úřadu, která kapacitně nestačí. Bude tam také třeba archiv úřadu. Na stavbu přispěje zhruba 50 milionů korun Evropská unie.

čtk