Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z centra Liberce zmizel most s parovodem nad Košickou ulicí, demolice je součástí obnovy teplárenské sítě

30. 06. 2019 | 6:00

AKTUALIZOVÁNO: Z centra Liberce po letech v sobotu zmizel most s parovodem nad Košickou ulicí. Železnou konstrukci s potrubím dělníci postupně rozřezali a odvezli. Frekventovanou příjezdovou komunikaci od průtahu městem směrem k Babylonu a do centra kvůli tomu na celé odpoledne pro dopravu uzavřeli.

parovod3
Foto: Artur Irma

Demolice je součástí obnovy teplárenské sítě. Projekt GreenNet za 300 milionů korun je už ze tří čtvrtin hotový, kompletní výměnu parovodního potrubí za modernější teplovody chce Teplárna Liberec stihnout do topné sezony, která začíná 1. září.

Zatímco řidiči aut dnes zákaz vjezdu do Košické ulice respektovali, protože už zdálky bylo jasné, že kolem jeřábu a nákladních vozů neprojedou, chodci a cyklisté se snažili stavbaře obejít bez ohledu na to, že jim hrozilo nebezpečí. "Je to běžné, my jsme tady demontovali přemostění u Babylonu a i školy s učitelkami nám tudy chodily, jsou opravdu nezodpovědní," řekl ČTK Jiří Jezdinský z firmy, která parovod rozebírala.

Foto: Artur Irma

Dělníci postupně rozřezávali mohutné parovodní potrubí a několikametrové kusy nakládali na auta. Pod nákladem občas proklouzli cyklisté. "To víte, že to může spadnout, proto je to zabezpečené 100 metrů na jednu stranu a 100 metrů na druhou stranu," dodal Jezdinský. Pro nové teplovodní potrubí, které parovod nahradí, už mostní konstrukce nad frekventovanou silnicí potřeba nebude. "Nové trubky budou uložené v zemi, pod chodníkem a silnicí," dodal.

Komplikace čekají motoristy v Košické ulici i v dalších dnech. "Kvůli odstranění parovodu a přípravě cyklostezky podél Nisy bude doprava v ulici omezena až do 7. července," řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Od neděle do čtvrtka 4. července platí omezení dopravy, ze tří pruhů budou moci motoristé využít jen dva. O svátečním víkendu od 5. do 7. července práce Košickou ulici opět zcela uzavřou. Omezený je také provoz na průtahu ve směru na Děčín, kde je ode dneška kvůli rekonstrukci opěrné zdi před tunelem provoz svedený do jednoho pruhu. "Oprava bude trvat asi čtyři měsíce," dodala Kodymová.

Foto: Artur Irma

Revitalizace první ze tří větví teplárenské sítě v Liberci by měla zhruba o čtvrtinu snížit tepelné ztráty v rozvodech. Z části města navíc zmizí parovody, které hyzdily i koryto Nisy. Do země dělníci postupně uloží dvě třetiny nového potrubí. Podle místopředsedy představenstva Teplárny Liberec Petra Heincla bude ještě třeba dokončit povrchy komunikací a odstranit zbylé části parovodu. To potrvá až do začátku zimy.

čtk