Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za desetiměsíční zpoždění opravy třídy M. Horákové může podle nynějšího primátora předchozí vedení města. Podepsaná smlouva neobsahuje žádné páky

30. 07. 2019 | 9:28

AKTUALIZOVÁNO: Kritizovaná oprava dopravně frekventované silnice v ulici Dr. Milady Horákové v Liberci skončí s desetiměsíčním zpožděním, až na konci letošního října. Původně měly práce trvat zhruba půl roku. Radnice chce podmínky pro silniční stavby zpřísnit. ČTK to v pondělí řekl primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

FBhorákovkaZámečník
Foto z FB libereckého primátora J. Zámečníka

Práce v ulici Dr. Milady Horákové trvají od loňského léta na zhruba 420 metrech, provoz je v tomto úseku kyvadlový. Silnice vede z dolního centra do Rochlice, Vratislavic či Vesce. Podle původního plánu mělo omezení skončit na konci loňského roku, za zpožděním jsou komplikace při pokládání kanalizace. I tak ale považuje Zámečník kritiku veřejnosti za oprávněnou. Vina je však podle něj na předchozím vedení města, které souhlasilo s prodloužením prací pro vybudování kanalizace až do konce letošního června. "Do smlouvy nedali žádné páky, aby třeba firma byla rychlejší. Takže nastalo to, co jsme viděli všichni. Byly prodlevy, týdny tam stály stroje a nikdo nepracoval. Takže ten termín byl chybně stanovený nebo tam měl být algoritmus, že firma bude pracovat rychleji," řekl Zámečník.

Podmínky, za jakých prodloužení stavby minulá rada města schválila, si tehdejší primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) již nevybavuje. "Neměl jsem to v gesci, ale nepředpokládám, že by odbor správy majetku předložil něco, co by mělo Liberec poškozovat a zbytečně prodlužovat uzavírky," řekl Batthyány. U staveb se ale podle něj stává, že se narazí na problémy, s nimiž se nepočítalo. V tomto případě to bylo skalní podloží, které se muselo postupně odvrtávat.

Práce na kanalizaci už jsou podle Zámečníka hotovy a tento týden by mělo město podepsat smlouvu s firmou, která za 19 milionů korun provede finální úpravy vozovky, chodníků, osvětlení a bezpečnostních ostrůvků. Bude na to mít 12 týdnů. "Zpravidla dáváme 15 týdnů," řekl primátor. Míní, že při nastavování termínu bylo město vůči stavebním firmám dosud až příliš benevolentní. Podle něj proto budou chtít od projektantů, aby pro další silniční stavby pokaždé vypracovali harmonogram postupu prací. "To jsme zatím neměli," dodal Zámečník. Chystají se i další zpřísňující podmínky, například ohledně záborů vozovek či chodníků.

čtk

Foto z FB Jaroslava Zámečníka

Vlekoucí se oprava frekventované třídy Dr. Milady Horákové rozčeřila i sociální sítě. Diskuse se strhla pod primátorovým oznámením, cit: 

Jako jeden z kostlivců ve skříni liberecké radnice by se dala nazvat rekonstrukce 420 metrů úseku Ul. Milady Horákové u Kauflandu. Předchozí vedení města uzavřelo smlouvu, která firmu opravňovala dokončit kanalizaci z původního termínu 31.12.2018 o další půl rok do 30.6.2019. Práce často na úseku neprobíhaly a žádná páka na dodavatele prací nebyla. Prostě chybně uzavřená smlouva na stavební práce.
Ale nyní už firma Ještědská stavební odešla a město vysoutěžilo nového dodavatele na dokončení vozovky. V nejbližších dnech nastoupí na ul. Milady Horákové firma STRABAG, podle smlouvy má na dokončení 12 týdnů od převzetí staveniště, tj. do 10/2019. Vysoutěžili jsme cenu 19,1 mi.Kč, tj. 1 mil. Kč JSME UŠETŘILI od předpokládané projekční ceny. Část nákladů pokryjeme z dotaci z EU fondů. Proběhne kompletní rekonstrukce celého profilu komunikace v délce 420 metrů vč. chodníků, instalace 18 úsporných LED osvětlení, bezpečnostních ostrůvků a přechodů pro chodce. Konec citace.

K tomu komentující poznamenali (stylisticky ani jazykově neupraveno): 

Od dokonceni stavebnich praci ve vozovce do zacatku pokladky nove vozovky uplyne odhadem asi mesic. To ze bude potreba delat novy povrch snad bylo jasne davno.To vase "soutezeni" neni mozne delat vcas,aby prace na sebe navazovaly ???

nebo

Nejdříve by bylo fajn to konečně dodělat, až pak se tím chvástat...

s reakcí

Komentar jasne vysvetluje proc se to vlece. Chvastani vypada jinak...

nebo

A nejlepší je, aby řidiče ještě více uklidili, že se to musí opravit, tak tam dají ceduli, aby řidiče nasr.... (upraveno)

K tomu primátor:

...cedule budou u těch staveb, kde je objednatelem město. Řada jiných staveb ve městě totiž není objednaná městem, ale jinými firmami - např. plynovody GAS.Netem nebo vodovody SčVAKem, státní silnice ŘSD apod.

Foto z FB Jaroslava ZámečníkaZ primátorova profilu se čtenář dále dozví, že ve volných dnech objíždí rozjeté stavby na skútru a kontroluje na nich "cvrkot". Mj. napsal:

Dnešní nedělní dopoledne jsem opět vyrazil na skútru na kontrolu dalších uzavírek a staveb, ul. Milady Horákové, ul. Boženy Němcové, ul. U Nisy a historicky nejstarší ulička Větrná s valdštějnskými domky postavenými 1678-1681. Severočeská vodárenská společnost zahájila v uličce Větrná opravu vodovodu v délce 124 metrů. Vododovod je z roku 1902, je dožilý, zkorodovaný a s narůstajícím počtem poruch. Práce provádí firma JOSTAV za cenu 1,366 mil.Kč. Práce budou dokončeny nejdéle do 25.8.2019. Za každý den prodlení bude firma platit sankci 0,5% z ceny díla.

Jedná se o sdruženou stavbu, tzn. po vodovodu proběhne akce firmy GAS-NET - rekonstrukce plynovodu, firmy ČEZ - rekonstrukce kabelového vedení nízkého napětí a v samém závěru následně město zajistí obnovu povrchu komunikace a veřejného osvětlení.

Už aby to bylo...

z FB profilu primátora vybrala (uba)