Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná stanice Archa je už před Vánocemi plná domácích zvířat bez majitelů. Aktuálně převažují koťata 

25. 11. 2022 | 5:00

Útulek pro opuštěná zvířata funguje pod organizací liberecké ZOO Archa. Stanoviště má nedaleko nákupní zóny Géčko a  působí zde už několik roků. Teď před Vánocemi jsou tady koťata z kočičí kolonie, kterou pravidelně krmí lidé bez domova. V útulku je tak několik koťátek, která potřebují v životě poznat teplo domova a pocit lidského doteku.

kocky03top
Ta jsou... čekají na nové pelíšky. Foto: Archa

Útulek ARCHA funguje v Liberci už řadu roků. Jak Liberecký kraj tak i Liberec útulek podporují finančně. Uvnitř záchranné stanice na potenciální majitele čekají psi a kočky všech ras a velikostí.

Nejnovějšími přírůstky, které je možné adoptovat, jsou výše zmíněná koťata z kočičí kolonie. I o jejich rodiče se v útulku starají a pravidelně je odchytávají, kastrují a navrací je zpět do místa, kde se o ně starají lidé bez domova. Odchycená koťata jsou většinou tříměsíční a do kolonie se nevracejí. Naopak jsou nabízená k adopci, aby se o ně milující nový majitel postaral a dal jim dostatečnou péči, kterou doposud poznaly pouze ve zdech útulku.

Kromě možnosti odnést si domů nového mazlíčka mohou lidé útulku pomoci i jinak. Kromě jakékoliv finanční částky, jíž přispějí na transparentní účet, je tu možnost zanést do Archy materiální pomoc. Především jsou žádaná kvalitní krmiva jak pro psy, tak pro kočky.

Dobrovolnictví je potom další možností, jak přiložit pomocnou ruku. Pravidelné venčení psů po okolí libereckého letiště a přilehlého lesoparku je po domluvě možné ve stanovené časy. Stačí se fyzicky dostavit a pejska vzít na nějaký čas do okolí, aby se proběhl a vykonal co potřebuje. Vhodná forma dobrovolnictví i pro mladistvé, kteří třeba doma zvíře z nějakého důvodu nemají a rádi by alespoň čtyřnohého parťáka na pár hodin týdně k sobě měli.

Na stránkách útulku je možné se předem podívat, jací pejsci a kočky jsou v Are aktuálně k osvojení. Není proto nutné jet do útulku takzvaně naslepo. Zaměstnanci vám také rádi k vybraným potenciálním domácím mazlíkům řeknou informace, které o něm vědí. Týkají se věku, osudu i  charakterových rysů, které "psí" lidé stihli odpozorovat.

K samotnému osvojení je potřeba jen několik maličkostí. Je nezbytné si přinést platný průkaz totožnosti a zároveň být starší osmnácti let. Trvalý pobyt je nutné mít v České republice. Až se do Archy dostvíte a zvíře se stane vaším, je nutné si ho odvést na vlastním obojku a vodítku, případně odnést v přepravním boxu. Obojky ani přepravky v Arše neprodávají.

Záchranná stanice Aecha také odchytává volně žijící zvířata, která mají nějaký handicap. Nedávno se do péče místních ošetřovatelů dostal jeřáb popelavý s polámanýma nohama. V záchranné stanici také dlouhodobě žije liška obecná, která by ve volné přírodě kvůli handicapu zahynula.

Proto se právě do této záchranné stanice volá, pokud v okolí Liberce narazíte na zraněného zajíce, srnu, ježka popřípadě další volně žijící živočichy. Ve stanici se o ně postarají a pokud to bude jen trochu možné, zase je navrátí zdravé do přírody.

lux