Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do liberecké ZŠ na Náměstí Míru se děti vrátily po více než roce. Povinnosti dnes v Liberci začaly devíti tisícům žáků

02. 09. 2019 | 10:15
AKTUALIZOVÁNO: Do liberecké základní školy na náměstí Míru se dnes po 14 měsících vrátily děti. Čekaly na ně zmodernizované dvě budovy. Jejich oprava si vyžádala bezmála 74 milionů korun bez daně. S předchozími podmínkami jsou současné prostory podle ředitelky školy Pavlíny Kubrové nesrovnatelné.
školaIlustrNew
ilustrační foto

Foto: FB J. Zámečníka

Pro 9 tisíc dětí v Liberci začne další školní rok. Pro ty v Ruprechticích jsme dokončili po 14 měsících rekonstrukci Základní školy na náměstí Míru. Náklady 89 mil.Kč pro 350 dětí na dalších 20 až 40 let.

Zdroj: FB J. Zámečníka

"Prostředí pro děti je mnohem hezčí a pedagogický sbor má nové zázemí," uvedla Kubrová. Na dnešní den se těšila. "Protože stavbu vyměním za výuku a myslím, že takto to mají i všichni ostatní pedagogové," dodala.

V minulém školním roce docházeli školáci ZŠ nám. Míru do tří míst, učili se na univerzitě a dvou jiných základních školách ve městě. Město doufalo, že se děti vrátí letos už na začátku roku, stavbu ale provázely komplikace a konečná cena bude zhruba o 20 milionů vyšší, než město očekávalo. "Muselo se udělat 47 změnových listů," uvedla vedoucí odboru strategického rozvoje a dotací v Liberci Michaela Maturová. Při rekonstrukci více než 100 let starých budov dělníci odhalili nečekané problémy. "Během přestavby se měnil projekt, takže se dělalo třeba celé ústřední topení a rozvody vody, které neměly být," uvedl stavbyvedoucí Pavel Vlček.

Škola má nové rozvody elektřiny, kanalizace a opravené vnitřní prostory. Nová jsou okna, střecha i fasáda a na obou budovách přibyla patrová nástavba. Třídy jsou klimatizované a škola je díky výtahu bezbariérová. Kapacita zůstala na 350 dětech, přibylo ale pět odborných tříd, multimediální jazyková, přírodovědná, učebna pro výuku vaření, řemeslná a zahradnická dílna. "Zařadíme se mezi nejmodernější školy v kraji," uvedla ředitelka. Město na rekonstrukci získalo evropskou dotaci přes 48 milionů. Škola ale podle ředitelky potřebuje další investice, mimo provoz je víceúčelové hřiště a opravu potřebuje kuchyň.

Základní škola na náměstí Míru v Ruprechticích, foto: MML Město provádí další velkou opravu školy, a to ZŠ 5. května pro 530 dětí. I tam bude rozsah prací podstatně větší, než město plánovalo, a stavba za 90 milionů korun se protáhne. Děti se už od jara učí v bývalé univerzitní ubytovně v Doubí, zpět by se měly vrátit na podzim. Opravou prochází školy i v dalších městech v kraji. V ZŠ Liberecké v Jablonci kvůli tomu zahájí výuku až za dva týdny. Důvodem je modernizace dílen a učeben přírodních věd a jazyků.

Základní škola na náměstí Míru v Ruprechticích, foto: MML Podle předběžných údajů, jež má krajský úřad k dispozici, do základních škol v Libereckém kraji letos nastoupilo 41.700 dětí, z toho 4650 do prvních tříd. Na nižších stupních gymnázií je dalších 1280 dětí a individuálně nebo v zahraničí se vzdělává zhruba 400 dětí. Na středních školách v kraji by mělo tento školní rok studovat 15.200 dětí, z toho 4200 dnes nastoupilo do prvního ročníku.

čtk