Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zahrádkáři nechtějí, aby jejich celoživotní dílo padlo za oběť protipovodňovému parku. Město ho ale chce, poslouží všem

20. 01. 2021 | 14:41

Problém proměny zahrádkářské kolonie v liberecké Winterově ulici, která leží na břehu Nisy, v protipovodňové území a veřejný park, není tak černobílý, jak tvrdí někteří lokální politici. Ti si jen našli téma pro ostřelování nynějšího vedení radnice.

Podle tiskové zprávy liberecké organizace Pirátů vedení města Liberce údajně koncem loňského roku oznámilo ústy náměstka Jiřího Šolce zahrádkářům, kteří mají zahrádky v ulici Wintrova, že o ně asi přijdou. Nestalo se tak ale oficiální zprávou z města, jak by se dalo očekávat, ale prostřednictvím místní televize. V oblasti má vzniknout protipovodňový park a parkovací stání. Zahrádkáři i Piráti takové jednání odmítají.  

Piráti chápou nutnost protipovodňových opatření v kraji a k tomu účelu slouží krajský protipovodňový plán. Ale protipovodňová opatření v lokalitě Wintrova lze podle ČPS dělat i jinak než zrušením zahrádek.

Zahrádkáři, kteří mají zahrádky v pronájmu, jsou ochotní si zahrádky odkoupit a na protipovodňových opatřeních se podílet. Předseda zahrádkářů Pavel Mraček k tomu říká: „Protestujeme proti záměru města. Likvidace historické osady, poškodí téměř sedmdesát zahrádkářů a jejich rodiny, které tak přijdou o léta práce a místo k odpočinku. Zahrádkářství je důležité pro biodiverzitu místa, pěstujeme květiny a stromy, chováme včelstva a pečujeme o půdu.

Zahradní kolonie ve Winterově ulici.

V době, kdy město nemá prostředky ani na údržbu stávající zeleně, nám snahy na zničení kolonie opravdu nedávají smysl. A zaráží nás hlavně arogance moci, kdy jsme se o záměru museli dovídat z médií. Nikdo s námi vůbec nemluvil. Zorganizovali jsme proto petici za zachování zahrádek a proti vyhnání desítek lidí z místa, které mají rádi.“

Piráti a zahrádkáři připravují prezentaci možných protipovodňových opatření, kterou předloží společně vedení města. Na lednovém zastupitelstvu také zahrádkáři předají vedení města petici za zachování zahrádek.

TZ ČPS

Vznikne tam náplavka a park pro všechny, kontruje vedení Liberce

K tématu se na dnešní radniční tiskové konferenci vyjádřil výše zmíněný náměstek primátora Jiří Šolc (SLK): Konstatoval, že Liberec potřebuje mít systém protipovodňových opatření, který předchozí vedení města, navzdory tomu, že v něm seděli političtí ochránci životního prostředí, vůbec neřešilo. "Proto s naším příchodem na radnici vznikla analýza povodňových rizik a z ní vyplývající souhrn protipovodňových opatření. Budou se zavádět po etapách, protože městem protékající řeka Nisa je zkrocena v úzkém žulovém korytě a při každém vylití páchá velké škody. Proto je nezbytné, aby vznikly protipovodňové parky, kam se řeka řízeně rozlije," konstatoval mj. Šolc.

V době, kdy nebude velká voda, budou tato území sloužit jako běžný park, resp. rozšířená náplavka pro veřejnost. Budou tam cesty, cyklostezky i mobiliář. Proteče-li parkem řízeně velká voda, uklidí se a bude dál sloužit všem. Konkrétně území ve Winterově ulici je přes 60 let v územním plánu považováno za z hlediska povodní rizikové, a proto město nikdy zahrádkářům neprodalo půdu, na níž hospodaří, a ani se k tomu nikdy nechystalo.

Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ale není pravda, že město chce kvůli tomu nyní vyhnat tamní zahrádkáře. „Tak tomu skutečně není. Pracujeme s řadou návrhů, jak tuto problematiku řešit. Pokud by skutečně mělo dojít k nějakému záboru toho území, zahrádkáře o tom budeme určitě včas informovat. Nyní to ale určitě není aktuální téma. V žádném případě je nikdo nevyhání,“ upozorňuje primátor Jaroslav Zámečník.

uba, TZ SML

Protipovodňová opatření města Liberce

Již od roku 2019 pracuje statutární město Liberec na protipovodňových opatření města Liberce na Lužické Nise.

zdroj: www.liberec.czNejdříve byla v listopadu 2019 společností Vodohospodářský rozvoj a výstavba, a.s. zpracována „Studie proveditelnosti protipovodňových opatření města Liberec“. V rámci tohoto koncepčního materiálu byla navržena jak technická, tak přírodě blízká protipovodňová opatření (dále jen PPO), která budou sloužit nejen k ochraně proti povodním, ale zároveň jako estetický prvek veřejného prostoru.

V roce 2020 byl dále vypracován návrh etapizace výstavby PPO, který vychází z předchozí dokumentace. V rámci zpracovaného materiálu byl zhotovitelem předložen městu návrh etapizace výstavby PPO, a to dle zvolených kritérií, které mají vliv na projektovou přípravu stavby.  Dle těchto kritérií bylo navrženo rozložení příprav a výstavby PPO do 5 etap, které jsou rozděleny do 12 let dle harmonogramu přípravných a projektových prací PPO.

Přihlíželo se převážně k tomu, aby investiční náklady vycházely jako ekonomicky efektivní a bylo možné je směřovat na dostupné dotační tituly. Dotace budou čerpány z programu Prevence před povodněmi IV, podprogram 129 365 „Podpora protipovodňových opatření podél vodních toků“.

Statutární město Liberec zde vystupuje jako navrhovatel, který musí zpracovat PD ve stupni dokumentace pro územní rozhodnutí a zajistit pozemky pro navrhované PPO. Dále postup přebírá tzv. žadatel, kterým je v tomto případě Povodí Labe s. p. a ten poté zajistí zpracování PD ve stupni DSP, žádost o dotaci a samotnou realizaci PPO.

V současné chvíli se tak město bude snažit zajistit zpracování projektové dokumentace pro 1. etapu výstavby PPO města Liberec. Do první etapy spadá především výstavba Povodňového parku v ulici Winterova, protipovodňová opatření v ul. Okružní, dále je zde zahrnuto centrum, a to i včetně zapracování výstavby náplavky u KÚLK a v neposlední řadě jsou do této etapy zahrnuta PPO v areálu spol. Intex.

www.liberec.cz