Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem o výstavu rodu Gallasů v liberecké galerii je mimořádný, přilákala už přes 3300 návštěvníků

29. 01. 2020 | 12:32

Lednový zájem o výstavu o šlechtickém rodu Gallasů a Clam Gallasů je pro libereckou oblastní galerii mimořádný. Výstava o rodu, který spravoval přes 300 let rozsáhlá severočeská panství, přilákala už přes 3300 návštěvníků. V lednu bývá návštěvnost obvykle výrazně nižší, řekl dnes ČTK ředitel galerie Jan Randáček.

galerie Vernisáž byla již tradičně hojně navštívena. A příchozí neprohloupili, čekala je neplánovaná komentovaná prohlídka.
Foto: Mad

"Loni jsme měli 1800 lidí za celý měsíc," uvedl. Odhaduje, že letos na konci měsíce se zcela jistě dostanou přes 3500 lidí. "Čeká nás ještě jeden volný čtvrtek, kdy se neplatí vstupné. To běžně chodí 300 až 400 lidí," dodal.

V posledních letech byl podle něj mezi návštěvníky asi největší zájem o výstavu sbírky rakouského sběratele a galeristy Helmuta Klewana nazvané Giacometti - Picasso - Chirico v roce 2017 a o výstavu originálních snímků Sudka, Funkeho, Drtikola a dalších fotografů, která byla loni. "Šlo ale pokaždé o letní výstavy, kdy návštěvníků chodí více," dodal Randáček.

Výstava o šlechtickém rodu patří mezi největší, jaké se v galerii po přestěhování do budovy lázní v roce 2014 konaly. Jsou na ní i gotická Hejnická madona, řád zlatého rouna, hraběcí kočár či jedna z nejstarší map Jizerských hor. "K výstavě již bylo několik komentovaných prohlídek s velmi vysokou návštěvností i přes 100 osob. I to vypovídá o vysokém zájmu veřejnosti," řekla spoluautorka výstavy Anna Habánová.

Na výstavě se mohou návštěvníci seznámit s rodinnou historií rodu od Matyáše Gallase narozeného v roce 1588 až po sedm dcer posledního mužského člena rodu Františka Clam-Gallase, který zemřel v roce 1930. Je na ní 258 předmětů uměleckého řemesla a výtvarného umění. "K vidění je nejen vybavení rodinných sídel, ale velmi atraktivní jsou historická vyobrazení Jizerských hor," uvedl hlavní kurátor Vladimír Tregl. Příslušníci šlechtických rodů Gallasů a Clam-Gallasů patřili k výrazným osobnostem politického a společenského života. Zastávali řadu významných funkcí, kontakt udržovali třeba s Ludwigem Beethovenem, Amadeem Mozartem, malířem Josefem Führichem, zasloužili se o založení liberecké čtvrti Kristiánov nebo o rozvoj lázeňství v Libverdě. Výstava potrvá do 1. března a galerie k ní chystá další komentované prohlídky, nejbližší bude 6. února.

Liberecká galerie je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má více než 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Rekordní byl pro galerii rok 2017 s 50.731 návštěvníky, loni jich měla 41.511.

Naši obrazovou reportáž o výstavě si přečtěte ZDE.

čtk