Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Závada není na vašem přijímači. Na vysílači Ještěd přelaďují na nový standard, antény jedou na půlku výkonu

15. 10. 2019 | 4:51

Práce na vysílačích Českých radiokomunikací (CRA) finišují. Nově zařazená údržba ode dneška čeká i liberecký televizní vysílač na Ještědu. Je třeba připravit technologie na přechod na nový vysílací standard s názvem DVB-T2.

jestedoslava4TV
archivní foto z útrob vysílače Artur Irma

Detailně o DVBT2 v našem článku z 3. října.

Zatímco jinde v republice se vysílače odmlčí zcela a bez náhrady, což znamená, že signál vůbec nebude šířen, v případě vysílače Ještěd půjde – drtivou většinu času – o provoz do poloviny anténního systému. Pokrytí bude tedy významně nižší. Výpadky jsou plánovány jako čtvrthodinové. Poprvé se vysílač na několik minut odmlčel dnes ve 4.45.

"Výluka nastoupí v úterý 15. října ráno a od 4:45 do 5:00 hod. bude bez náhrady, pak bude nepřetržitě pokračovat až do 18. 10. do 4:45 hod. na zmiňovanou polovinu výkonu anténního systému a poslední čtvrt hodinu (4:45 až 5:00) bude opět bez náhrady," uvedl odborný portál televizniweb.cz.

Vyjmenoval, že omezení se dotkne se veřejnoprávní sítě 1 (DVB-T) a 11 (PS11, DVB-T2) šířící stanice Českého rozhlasu a České televize, Multiplexu 2 (DVB-T) s pěti komerčními kanály (Barrandov, Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool) a Multiplexu 3. Ten přes DVB-T šíří doplňkové stanice různých televizních skupin, takže tu například najdete Kino Barrandov, Óčko Star, Prima Love či Šlágr TV.

V případě Přechodové sítě 12 pro DVB-T2 pak půjde o skoro dvacítku nejrůznějších komerčních kanálů.

O DVB-T2: Kdo přijímá televizi zdarma na klasickou nebo společnou televizní anténu (STA) a bude chtít v tomto bezplatném příjmu pokračovat, neobejde se po přechodu na nový vysílací standard bez nového televizoru nebo set-top-boxu DVB-T2/HEVC. Domácnosti s STA si musí u majitele nebo správce domu ještě zajistit úpravu STA, konkrétně doplnění kanálových vložek pro příjem tzv. přechodových sítí DVB-T2 a později finálních multiplexů nové generace.

archivní foto

Kdy přesně bude končit stávající televizní vysílání ve standardu DVB-T v Libereckém kraji? Koncem února 2020 jej jako první na Liberecku ukončí Česká televize a v těsném závěsu za ní i celoplošný multiplex 4. 26. února 2020 vypne veřejnoprávní multiplex 1 z libereckého Ještědu, do konce února skončí vysílání multiplexu 4 z Černé Studnice u Jablonce nad Nisou, Špičáku u České Lípy a libereckého dokrývače u lanovky na Ještěd. Další komerční televize budou následovat o několik týdnů později. Multiplex 2 s nejsledovanějšími programy televizí Nova, Prima a Barrandov ukončí vysílání z Ještědu 30. března 2020, multiplex 3 s tematickými kanály komerčních stanic přestane z Ještědu vysílat 26. dubna 2020. Společně s velkými vysílači budou většinou končit i dokrývače DVB-T (ve Frýdlantském výběžku, či na Českolipsku).

Diváci ovšem nemusí s přechodem k příjmu nového vysílání čekat až na vypínání vysílačů DVB-T. Již nyní na Liberecku vysílají tři přechodové multiplexy DVB-T2 s více než 30 televizními programy. Měnit se budou i vysílací kanály DVB-T2. Tedy ne úplně všechny, například Česká televize bude provozovat nové vysílání nadále na kanálu 26, který jej šíří již nyní.

Divákům, kteří využívají individuální příjmové antény – ať již venkovní nebo pokojové – nebude třeba upravovat nic, pouze si musí koupit set-top box, který zapojí mezi stávající televizor a anténu, případně si pořídí zcela nový televizor. Ten by měl být vybaven tunerem DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC. Ověřené přijímače, které si dokáží poradit s příjmem českého vysílání ve standardu DVB-T2, jsou označeny zlatou pečetí „DVB-T2 ověřeno“ s logem Českých Radiokomunikací. Znamená to, že se tato společnost otestovala a získaly její certifikaci.

uba s využitím www.televizniweb.cz