Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Auto v Lindavě narazilo do rodinného domu, policie včera cílila na motorkáře

112
23. 06. 2020 | 5:43

V pondělí odpoledne vyjížděli hasiči z Jablonného v Podještědí spolu s JSDH Cvikov k dopravní nehodě do Lindavy u Cvikova. Osobní automobil tam ve vysoké rychlosti narazil do rodinného domu, plotu a následně skončil na střeše. Hasiči provedli u vozidla protipožární opatření a na dohašení použili vysokotlaký proud. Jednu zraněnou osobu předali zdravotníkům a pomohli s transportem do sanitního vozu, uvedl HZS LK na svém facebookovém profilu.

DNjablone1
Foto: FB HZS LK

Policie včera kontrolovala řidiče motocyklů

Včera odpoledne na území celého Libereckého kraje proběhla i dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na kontrolu řidičů motocyklů, kteří jsou velmi zranitelnými účastníky silničního provozu.  Policisté během akce u nich kontrolovali rychlost a způsob jízdy, používání ochranných přileb, technický stav motocyklu i případné řízení pod vlivem alkoholu. Samozřejmě policejní hlídky nekontrolovaly během akce jen motocyklisty, ale i ostatní řidiče motorových vozidel.

V této souvislosti můžeme uvést příklady překročení povolené rychlosti, a to právě řidiči osobních automobilů. Ve Velkých Hamrech na Jablonecku byla jednomu z řidičů s vozidlem naměřena v obci rychlost 73 km/h. Další řidič, který překročil povolenou rychlost v obci, byl řidič s vozem v Božíkově na Českolipsku, který jel 70 km/h. Policisté také na bezpečnost silničního provozu dohlíželi i mimo obce a u obce Deštné u Dubé také na Českolipsku řidiči motorového vozidla na takovém místě naměřili rychlost 113 km/h (nejvyšší dovolená rychlost 90 km/h).

Foto: PČR

Na Českolipsku policejní hlídky také během akce zkontrolovaly deset motocyklistů, kteří se dopustili řady přestupků. Jednalo se například o nevyhovující technický stav motocyklu, jako je například zásah do konstrukce výfuku, ostré hrany na řídítkách, chybějící odrazky, překročení počtu předních světlometů a nejčastěji nadměrně hlučný tlumič hluku u výfuku. Všem těmto přestupcům policisté na místě udělili blokové pokuty.

V průběhu dopravně bezpečnostní akce policisté v kraji zkontrolovali celkem 93 motorových vozidel (samozřejmě včetně motocyklistů) a zjistili u nich 41 dopravních přestupků, z nichž 39 vyřešili na místě udělením blokové pokuty a jednání dvou přestupců oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalším šetření. Sedmnáct řidičů překročilo povolenou rychlost v obcích nebo mimo ně. Pozitivním faktem ovšem je ta skutečnost, že během celé akce policejní hlídky nezjistily u žádného z kontrolovaných řidičů alkohol v dechu.

Je naprostou samozřejmostí, že i v následujícím období budou na území celého Libereckého kraje i nadále probíhat další dopravně bezpečnostní akce zaměřené na všechny účastníky silničního provozu. Policisté i v rámci běžného výkonu služby budou v následujících letních měsících dohlížet především na bezpečnost těch nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motocyklisté.

PČR/Dagmar Sochorová