Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči z Tanvaldu zachránili vzácného papouška za 50 tisíc, Kvido se usídlil v koruně stromu

112
22. 07. 2024 | 15:09

Profesionální hasiči ze stanice Tanvald pomohli zachránit vzácného papouška aru v hodnotě přibližně 50 tisíc korun. K události vyjeli v neděli 21. července v odpoledních hodinách do obce Držkov k Železnému Brodu. Majitel zvířete požádal hasiče o pomoc na jejich tísňové lince poté, co mu exotický opeřenec ulétl a uvelebil se v koruně vysokého stromu. 

papoušek2
Foto: HZS LK/Jan Kučera

Po příjezdu na místo události zasahující hasiči ustavili výškovou techniku – automobilový žebřík AZ 30 z tanvaldské stanice. Poté se za použití potřebných ochranných pomůcek a zajištění vydali papouškovi, který slyší na jméno Kvido, vstříc do zhruba desetimetrové výšky. Tam se jim ho podařilo ve spolupráci s majitelem úspěšně odchytit. Celý zásah trval přibližně čtvrt hodiny.

Podle majitele bylo štěstí, že byl Kvido zrovna po „nedělním obědě“. Po krmení prý papoušci sedí klidně a nehnutě i několik hodin. Ještě, než se hasiči vydali zpět na základnu, pořídili si s Kvidem po vydařené záchraně společnou fotku.

HZS LK/Jaroslava Benešová

Foto: Jan Kučera