Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči získali první záchrannou seskokovou matraci, je vhodná pro záchranu lidí z výšky až 25 metrů

112
04. 03. 2024 | 14:29

První záchranná seskoková matrace přibyla do vybavení hasičů z Libereckého kraje. Využívat ji chtějí při záchraně lidí u požárů výškových budov. Cílem je mít čtyři takové matrace, po jedné v každém okrese. Podle krajského ředitele hasičů Jana Hadrbolce patřil Liberecký kraj mezi několik málo posledních regionů v zemi, kde dosud nebyly. Nyní už je mají všechny kraje.

hasiči matrace
Foto: HZS LK

"To byl i cíl generálního ředitele (Vladimíra Vlčka) vybavit kraje, které ještě nejsou dopadovými matracemi vybavené. Proto bylo celkem nakoupeno šest seskokových matrací a byly dodány do pěti krajů plus pro záchranný útvar ochrany Pražského hradu," řekl ČTK Hadrbolec. Matrace pro Liberecký kraj stála přes 354.000 korun.

Další matrace chtějí liberečtí hasiči získat od krajského úřadu, připravují proto žádost o dotaci z jeho krizového fondu. "S ohledem na dojezdové časy a narůstající počet zásahů ve výškových budovách bychom rádi disponovali čtyřmi záchrannými matracemi. Aby v každém okresu Libereckého kraje byla jedna, tedy na centrálních hasičských stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily," dodal Hadrbolec.

Matrace, kterou liberečtí hasiči získali, je vhodná pro záchranu lidí až z výšky 25 metrů. "Což pro představu je zhruba sedmé osmé patro," uvedl krajský ředitel hasičů.

Při záchraně z hořících budov dosud hasiči v kraji využívali výškovou techniku, tedy auta s plošinou či žebříkem. Ty budou pro ně hlavní i nadále, záchrannou matraci využijí v případech, kdy nebudou mít jinou možnost či v časové tísni. "Je to další prvek zvyšující šanci na záchranu osob," uvedla krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. Matrace je vysoká přes dva metry a široká zhruba čtyři metry, hasičům k jejímu zprovoznění stačí necelá minuta. K obsluze jsou potřeba čtyři lidé.

čtk