Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasičtí kynologové nacvičovali hledání osob v zimních podmínkách i transport psů pomocí pásové techniky

112
22. 01. 2020 | 10:14

MInulý týden se na Vosecké Boudě v Krkonoších uskutečnil zimní IMZ kynologů HZS ČR, který tentokrát organizovali psovodi Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje za podpory Krajského ředitelství HZS Libereckého kraje. 

PesHory
Foto: HZS

IMZu se zúčastnilo celkem 12 kynologů HZS ČR z celé republiky. Ze severu Čech se cvičení účastnila známá trojka kynologů - nstržm. Pavel Málek, nstržm. Václav Vančura a mjr. Pavel Viták, kteří měli v posledních týdnech plné ruce práce s hledáním pohřešovaných osob.

Toto výjimečné a v rámci tréninku důležité setkání, bylo zaměřeno na pátrání po osobách v zimních podmínkách, nácvik transportu psů pomocí pásové techniky anebo například na pachové práce za využití záhrabů ve sněhu. „Pravidelná setkávání tohoto typu jsou velice důležitá pro všechny psovody HZS ČR, už je nás celkem třináct z celé republiky. Je potřeba, abychom se navzájem znali, vyměňovali si svoje zkušenosti, prohlubovali své znalosti a v neposlední řadě probrali co nás trápí, co potřebujeme a jak by se naše činnost mohla posunout zase kousek dál,“ řekl nstržm. Pavel Málek, kynolog HZS LK.

Foto: HZS

Během výcviku proběhla velká cvičná pátrací akce, do které se zapojilo sedm psovodů se psy a hledali ztracený manželský pár. Večery byly, jak jinak, než opět pracovní. Po praktických celodenních výcvicích si kynologové poslechli přednášky na téma „komunikace se sebevrahem“, kterou prezentovala psycholožka HZS LK, druhá přednáška byla na téma „hypotermie“, přednesená kolegou, který je zároveň zdravotnický záchranář.

Celé setkání bylo možné zorganizovat díky šesti statečným figurantům z řad sboru, bez kterých by trénování a nácvik důležitých simulovaných situací bylo mnohem složitější ne-li nemožné. „Velké poděkování patří figurantům, kteří pracovali na 100%, bez nich bychom nemohli odcvičit vše, co jsme si připravili,“ uzavřel nstržm. Pavel Málek.

HZS/Lucie Hložková