Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká policie vyšetřuje zkušební komisaře a majitele autoškol v kauze úplatků na svobodě

112
05. 05. 2022 | 11:48

Jablonecká policie ve středu propustila pět obviněných, které v úterý zadržela v souvislosti s kauzou úplatků v autoškolách. Vyšetřuje je na svobodě. Jde o zkušební komisaře a jednatele či provozovatele autoškol. Na webu policie o tom dnes informoval mluvčí policie Vojtěch Robovský. Obvinění jsou podezřelí, že vydávali potvrzení o vykonání zkoušek odborné způsobilosti, které jsou potřebné k získání řidičského oprávnění, přestože je žadatelé neabsolvovali.

auto-239581 960 720
Ilustrační foto

"Zkušebním komisařům jsou mimo jiné kladeny za vinu zvlášť závažné zločiny zneužití pravomoci úřední osoby a zločiny přijetí úplatku. Provozovatelům a jednatelům autoškol pak bylo sděleno obvinění ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu přijetí úplatku ve formě pomoci definované trestním zákoníkem," uvedl Robovský.

V případu podle něj kriminalisté nadále provádějí standardní úkony trestního řízení. "Kromě jiného vyhodnocování zajištěných důkazních prostředků nebo také zajišťování výpovědí důležitých osob," dodal mluvčí policie.

Policie v úterý zasahovala nejen v Jablonci nad Nisou, ale i na dalších místech v Libereckém kraji. "V průběhu úterního rána jsme zadrželi pět podezřelých osob z řad provozovatelů nebo majitelů autoškol a zkušebních komisařů a provedli jsme několik domovních prohlídek spolu s prohlídkami nebytových prostor. Kromě jiného jsme zasahovali také v budově městského úřadu v Tanvaldu," uvedl v úterý Robovský. O součinnost při šetření podle něj požádali i policisty v dalších krajích České republiky.

čtk