Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí strážníci byli na místě do minuty, muži v bezvědomí pomohl jen jeden z kolemjdoucích

112
16. 09. 2021 | 15:20

Během jedné minuty od hlášení na dispečink byla hlídka Městské policie Jablonec nad Nisou u 78letého muže v bezvědomí. Díky přístroji AED mu tak zachránili život. Zdravotníci vyhodnotili zásah strážníků jako rychlý a profesionální.

defibrillator-809447 1280
Ilustrační foto

Ke vjezdu do dvora v ulici Pražská dorazili městští strážníci do jedné minuty od nouzového hlášení na dispečink. „Našli tu vedle auta ležícího 78letého muže v bezvědomí, manželka přivolávala záchranku a další muž se pokoušel o resuscitaci,“ popisuje situaci Miloslav Lejsek z MP Jablonec nad Nisou.

Strážníci okamžitě ležícího muže připojili na přístroj AED (automatizovaný externí defibrilátor) a dvěma výboji společně s resuscitací jej přivedli k vědomí. Poté dorazila rychlá záchranná služba s lékařem.

„Manželka pacienta si posteskla městským policistům, že když muž zkolaboval, snažila se zastavit nějaké vozidlo s žádostí o pomoc, ale bez úspěchu. Jen jeden kolemjdoucí ji pomohl manžela vyprostit z auta a začal poskytovat první pomoc,“ konstatuje smutný fakt Lejsek.

JN/Jana Fričová