Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Konflikt z minulého týdne mezi dětmi v Jablonci prověřuje policie pro možné vydírání

112
08. 03. 2024 | 13:22

Konflikt mezi dvěma skupinami mladistvých ve věku 15 až 17 let v ulicích Jablonce nad Nisou z minulého týdne prověřuje policie pro možné vydírání, obviněn zatím nikdo nebyl, řekl dnes novinářům jablonecký ředitel Policie ČR Pavel Langr. Policie se podle něj také zabývá nenávistnými komentáři a výzvami k násilí, které se v reakci na zveřejnění události objevily v minulých dnech na sociálních sítích.

Policie v Jablonci řešila loni na jaře případy často velmi brutálních útoků mezi skupinami dětí, které se při tom natáčely a záběry zveřejňovaly na sociálních sítích. Městská i státní policie a také magistrát se pak zaměřily na podobné případy a od té doby se podle Langra nic podobného neobjevilo. Až minulý čtvrtek 29. února se na policii obrátila skupina mladých lidí s tím, že po nich jiná skupina požaduje peníze a hrozí, že je jinak zbije. "K žádnému napadení ale nedošlo," zdůraznil policejní ředitel. V žádné ze skupin podle něj nebyl nikdo, koho by policie v minulosti prověřovala.

Skupina mladíků se nejprve schovala v cukrárně a volala na tísňovou linku 158, reakce policie se jim ale zdála pomalá, proto se přesunuli na nedalekou služebnu městské policie. Ta pak na základě popisu skupinu agresorů dohledala a společně s policií je zadrželi. Podle záběrů z kamer se obě skupiny před konfliktem několik hodin společně pohybovaly po městě, aniž by se strhla nějaká potyčka. To je také důvod, proč strážníci nezakročili dřív, což jim vytýkají lidé na sociálních sítích. "Nebylo vůči čemu zakročit," doplnil ředitel Městské policie v Jablonci Michal Švarc.

Konflikt se odehrál v době jarních prázdnin. "Máme vyslechnutých osm účastníků z obou skupin, se čtyřmi udělali jen orientační úřední záznam. Ty úkony probíhají po procesní stránce s rodiči a velmi často i za přítomnosti pracovníků oddělení sociální péče o děti a mládež, takže je to trošku náročnější," řekl Langr. V případě dalších šesti účastníků podle něj policie zjišťuje totožnost, protože všichni nebyli místní.

Primátor Miloš Vele (ODS) znovu ocenil duchapřítomnost napadených, kteří vyhledali bezpečí v místě s větším počtem lidí a přivolali policii. "Jedině toto je správná cesta. Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuse na sociálních sítích nic neřeší. Naopak, jen zbytečně přilévají olej do ohně," zdůraznil Vele, který je přesvědčen o tom, že policie, strážníci ani pracovníci magistrátu nic nezanedbali.

Po loňských útocích posílila Policie ČR v Jablonci hlídkovou službu a zaměřila se na oblast Mšena a okolí jablonecké přehrady. Městská policie posílila dohled a zřídila také speciální telefonní linku Bezpečí 483 357 855, na kterou se mohou lidé obrátit 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Město podle primátora Veleho podpořilo také terénní program zaměřený na problémovou mládež a její trávení volného času a v letošním roce ho ještě rozšíří. Problematice se policie věnuje i při besedách na školách.

čtk