Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letecká záchranná služba zasahovala včera v podvečer u pádu horolezce v Sedmihorkách

112
28. 05. 2023 | 20:41

Posádka letecké záchranné služby z Liberce s leteckým záchranářem horské služby na palubě zasahovala včera v podvečer u pádu horolezce ve Skaláku / Sedmihorky /.

zzs LZSLK41
Foto: Artur Irma

Muž při boulderingu, poblíž věže Sfinga, spadl z výšky cca 6 metrů. Při pádu utrpěl zranění v oblasti hlavy, stěžoval si záchranářům na bolesti krku a ruky. Díky nepřístupnému terénu, mezi skalními věžemi, museli záchranáři k poraněnému slanit.

Foto: Twitter/HORSKÁ SLUŽBA ČRPo ošetření v terénu využili k první fázi jeho transportu podvěsové sítě na 60 metrovém podvěsu. „Na přilehlé louce, vhodné a bezpečné pro přistání vrtulníku jsme muže přeložili na palubu a odtransportovali do nemocnice v Liberci.“ Popsal postup letecký záchranář HS J.Car, který spolu s lékařem slanil k poraněnému.

Zásahy za využití takto dlouhého podvěsového lana vždy prověří dovednosti celé posádky. Jednak pilota, ale také záchranáře vysazovače, který pilotovi při tomto manévru předává informace o poloze záchranářů v podvěsu a překážkách, kterým je třeba se vyhnout.

Tiskový servis HSČR/Marek Fryš