Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí policisté varují před podvodníky, seniorky připravili o víc než milion

112
08. 01. 2022 | 5:46

Liberečtí kriminalisté varují před podvodníky, kteří se zaměřují na seniorky se staročeským křestním jménem. Kontaktují je pod smyšlenou historkou o dopravní nehodě, kterou způsobil jejich syn či vnuk a zavinil tak vážné zranění dítěte, což lze vyřešit mimosoudně rychlým zasláním peněz postižené rodině.

Od léta policisté v Libereckém kraji evidují 13 takových případů, v šesti z nich seniorky vyplatily dohromady podvodníkům 1,18 milionu korun. Na webu policie o tom informovala její regionální mluvčí Ivana Baláková.

Podle zjištění policie podvodníci v telefonních seznamech vyhledají majitelky pevných telefonních linek se staročeskými křestními jmény, u kterých na základě toho předpokládají vyšší věk. Volající se představí zpravidla jako lékař a oznámí seniorce, že měl její syn nebo vnuk dopravní nehodu, po které byl hospitalizovaný s lehčím zraněním. "Vnuk údajně nemůže mluvit, protože si překousl jazyk a lékař mu ho právě sešil. Někdy je v telefonu slyšet předstíraný synův pláč," uvedla Baláková.

Falešný doktor seniorce tvrdí, že nehodu zavinil právě její příbuzný a že se při ní vážně zranilo malé dítě z druhého vozidla. "Hned na to jí ale dá naději na to, že je možné problém urovnat. Má poslat peníze na mimosoudní vyrovnání s rodinou dítěte, čímž svého potomka ochrání před soudním řízením i ztrátou řidičského oprávnění. Za to požaduje statisíce korun a pobízí vyděšenou ženu, aby zaplatila ještě téhož dne," popsala praktiky podvodníků Baláková. Peníze si pak komplic přebere osobně nebo ji volající pošle do města, aby peníze převedla prostřednictvím bankovního účtu.

Policisté v kraji zatím evidují 13 případů. O peníze přišlo šest seniorek, z nichž jedna zaplatila dokonce 530.000 korun. Ze zbývajících sedmi žen si jen dvě informace podvodníků ověřily a díky tomu jim žádné peníze neposlaly. "Jednou z nich byla 77letá paní Milada z Liberce, po které za pomoc synovi podle výše uvedeného scénáře požadovali 150.000 korun. Informaci o údajné hospitalizaci syna si prověřila duchaplně přímo v nemocnici. V ostatních pěti případech pachatelé nic neinkasovali jenom proto, že ženy buď peníze neměly a nebo neporozuměly instrukcím, jak je převést na jejich konta," uvedla mluvčí.

Kriminalisté v této souvislosti vyzývají seniory k tomu, aby veškeré telefonické žádosti o peníze rázně odmítli a hovor ihned ukončili. "Pokud mají pochybnosti o tom, zda je jejich syn či vnuk v nesnázích, ať se okamžitě spojí s rodinou a nezůstávají ve své nejistotě sami. Obrátit se také mohou kdykoliv na naši bezplatnou linku 158. Důležité je, aby na základě telefonických žádostí a nebo žádosti neznámých lidí, kteří je budou kontaktovat i osobně, své peníze nikomu nepředávali a ani neposílali," dodala Baláková.

čtk