Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Meteorologové uvádějí, že silné sněžení má kraj zasáhnout dnes odpoledne

19. 01. 2021 | 7:20

AKTUALIZOVÁNO: Po nočním sněžení jsou zbytky rozbředlého sněhu i na hlavních silnicích v Libereckém kraji, zejména na Jablonecku a Semilsku. Na silnicích nižších tříd, především v Jizerských horách a Krkonoších, je na vozovkách vrstva nového sněhu.

zimaKoneFBKolujeponetu
ilustrační foto

V noci připadlo do deseti centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů, řekl dnes ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti. Meteorologové uvádějí, že další silné sněžení v kraji čekají dnes odpoledne. Za hodinu mohou připadnout až tři centimetry sněhu, uvedli v předpovědi pro kraj.

"Za krátkou dobu tak může spadnout čtyři až devět centimetrů, na Českolipsku dva až pět centimetrů, na horách devět až 15 centimetrů nového sněhu. Na horách se budou místy tvořit sněhové jazyky," uvádějí v předpovědi. Výstraha meteorologů platí do dnešního večera.

Podle Barka ale silničáři zatím neuvažují o tom, že by obdobně jako před týdnem kvůli sněžení uzavřeli mezinárodní silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. "Budeme se snažit udržet to sjízdné i pro nákladní vozidla. Mělo by to být krátkodobé sněžení, podle aktualizované předpovědi pro Harrachov od nějakých 18:00 do 22:00, a pak by to mělo přejít do srážek dešťových. Tudíž si myslím, že bychom to měli být schopni zvládnout," dodal Bark.

Oproti předchozí noci, kdy teploty k ránu byly pod minus deseti stupni, byla dnešní noc v kraji výrazně teplejší. Teplota byla už ráno místy i nad bodem mrazu. Denní maxima by měla být mezi minus jedním a plus dvěma stupni Celsia, na horách mezi minus čtyřmi až minus jedním stupněm. Silnější vítr by měl být jen na Frýdlantsku, vítr by tam měl dosahovat až rychlosti 54 kilometrů v hodině.

Silnice v kraji jsou sjízdné s opatrností. Sníh je na vozovkách zejména v části kraje směrem od Liberce na Jablonec, Harrachov a Semily. Kvůli sněhu zůstává na Liberecku pro nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Řidiči nákladních aut musí jet po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky. Omezení pro ně potrvá, dokud na silnici přes Oldřichovské sedlo bude sníh.

Opatrní by měli být dopoledne motoristé také na silnici 10 u Turnova ve směru na Malou Skálu. Kamion tam dnes po 5:00 sjel do příkopu a jeden jízdní pruh je uzavřen. Policie předpokládá, že vozidlo se podaří vyprostit a odtáhnout do 11:30.

čtk