Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž, který si chtěl přivydělat dovozem léků na výrobu pervitinu, může strávit až 10 let za mřížemi

112
27. 09. 2019 | 8:02

Liberečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech trestní stíhání 46letého muže z Ústecka pro zvlášť závažný zločin "Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy".

Dne 19. září 2019 prováděla hlídka Celního úřadu pro Liberecký kraj v odpoledních hodinách kontrolní činnost v obci Hrádek nad Nisou, poblíž nového hraničního přechodu s Polskem. Krátce před třetí hodinou odpoledne se hlídka rozhodla zkontrolovat osobní vozidlo Škoda, které překročilo státní hranici ve směru z Polska do České republiky.

Celníci provedli u řidiče kontrolu dokladů předepsaných k řízení motorového vozidla, ale i kontrolu samotného vozidla, zda řidič nepřeváží nějaké zboží podléhající celní kontrole. Pod sedadlem řidiče však našli zcela něco jiného. V plastové tašce se nacházely dva průsvitné plastové sáčky s obsahem vyloupaných tablet. Celníci provedli na místě orientační test s pozitivním výsledkem. 

Jednalo se o tablety léku Cirrus, který obsahuje účinnou látku pseudoefedrin, který je uveden jako prekurzor k ilegální výrobě pervitinu. U řidiče byly zajištěny tablety v celkovém množství téměř 1 kg, přes 2600 ks tablet. Léky byly již vyloupané z blistrů, bez krabiček.

V tomto případě bylo více než zřejmé, že léky neměly sloužit k medicínskému využití, ale právě jako prekurzor k ilegální výrobě pervitinu. Za převezené zboží měl muž obdržet finanční odměnu.

Nyní mu místo toho hrozí v případě pravomocného odsouzení trest odnětí svobody od dvou do deseti let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

PČR/Vladimíra Šrýtrová