Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muži naletěli na flirt a svlékací video na Instagramu, teď jsou vydíráni

112
13. 01. 2023 | 11:16

V tomto týdnu jsme přijali dvě oznámení o vydírání, které se odehrálo v prostředí sociálních sítí, kde si na dva mladé muže počíhali neznámí vyděrači. V jednom případě oslovili dospělého mladého muže prostřednictvím falešného profilu na Instagramu s fotografií pohledné tmavovlásky. Ta po velmi krátké seznamovací konverzaci, prokládané smajlíky se srdíčky, přešla rovnou na věc a nabídla mu videohovor, ve kterém ho uvítala ve spodním prádle. A i to brzy odložila a předvedla mu své umění autoerotiky. Když skončila, vyzvala k tomu samému i jeho, a on nebyl proti.

Virtuální dostaveníčko ale mělo pro mladíka trpký závěr. Poté, co ukončili videochat, obdržel zprávu o tom, že je jeho intimní video zálohováno a pokud nezaplatí 5 500 euro, bude rozesláno jeho všem kontaktům na Instagramu, rodinným příslušníkům a také zveřejněno na několika dalších sociálních sítích. Ačkoliv to mladíka vyděsilo, žádné peníze vyděrači neposlal, překonal stud  a našel v sobě kuráž vše oznámit na policii. 

Druhý případ se odehrál podle stejného scénáře, jen s tím rozdílem, že se na falešném profilu na Instagramu objevila blondýnka a za nezveřejnění intimní nahrávky oznamovatele, ve které účinkoval, pachatelé požadovali 2 000 euro. Ani on nezaplatil a statečně se obrátil na nás.

Oba muži samozřejmě  udělali dobře, že vyděračům žádné peníze neposlali, protože i kdyby zaplatili, jistotu, že se kompromitující nahrávka nedostane na veřejnost, nebudou mít nikdy. Jakmile se cokoliv dostane do internetového prostředí, zůstává v něm navždy, a tudíž může být zneužito kdykoliv. 

V této souvislosti varujeme všechny uživatele sociálních sítí, aby zvažovali, jakých aktivit se na nich účastní, protože to, co může člověka vážně společensky poškodit, se pro vyděrače stává vyhledáváným obchodním zbožím. Když na sebe žádné kompromitující materiály nevyrobíte, nebudete ani vydíratelní.

Oběma případy se intenzivně zabývá služba kriminální policie a vyšetřování libereckého územního odboru Policie ČR.

PČR/Ivana Baláková