Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na kole jen s přilbou: Výchovně preventivní akce na cyklostezkách nebyla první ani poslední

112
29. 04. 2024 | 8:02

Policejní preventisté z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se ve spolupráci se zástupci Týmu silniční bezpečnosti a BESIP vydali ve středu 24. května 2024 na cyklostezku v Liberci, kde se společně zaměřili především na cyklisty a koloběžkáře. V rámci projektu „Na kole jen s přilbou“ poskytovali cyklistům cenné preventivní informace.

Dále provedli i kontrolu jejich jednostopých vozidel, kdy případně upozornili na nedostatky a poradili, jak mít jízdní kolo správně vybavené.

S rostoucí popularitou cyklistiky roste i počet dopravních nehod a úrazů cyklistů. Mezi nejnebezpečnější a zároveň i nejčastější zranění patří úrazy hlavy. Proto policisté doporučují užívání přilby i dospělým cyklistům. Těm nejmladším, ale i některým dospělým pomohli jejich přilby správně nastavit a upevnit. Zároveň je obdarovali užitečnými doplňky, jako jsou reflexní samolepky, světla na kolo nebo reflexní trubičky do výpletu kol.

V neposlední řadě upozornili na požívání alkoholických nápojů, jelikož i pro cyklisty platí nulová tolerance a v případě jízdy pod vlivem alkoholu jim hrozí právní postih. Policisté žíznivým cyklistům nabídli jako variantu nealkoholické pivo a alkohol doporučili až po sportovním výkonu, kdy už nebudou mít v plánu řídit.

I v následujících měsících budou mít cyklisté možnost se setkat s policisty na různých cyklostezkách v Libereckém kraji.

PČR/Libor Barták