Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obhájený bronz pro duo libereckých hasičů: Důležitý je dobrý parťák, kuráž a chuť dojít až do cíle

112
11. 05. 2023 | 8:40

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nprap. Zdeněk Vrána a pprap. Aleš Zeman v sobotu 6. května 2023 startovali na evropské soutěži Firefighter Stairrun v Berlíně a byli velmi úspěšní – nejen, že obhájili bronz z loňska, ale ještě svůj čas vylepšili o osm vteřin. 

berlin
Foto z www.hzscr.cz

11. ročníku závodu Berlin Firefighter Stairrun se zúčastnily bezmála čtyři stovky dvoučlenných týmů z jedenácti zemí – například z Německa, Itálie, Maďarska, Finska či Belgie.

„Výzva pro všechny hasiče, závod, při kterém nepotřebujete žádnou speciální techniku či extrémní sílu, důležitý je dobrý soutěžní parťák, kuráž a chuť dojít až do cíle“ – tak popisují závod pořadatelé. Startuje se z náměstí Alexanderplatz, závodní dvojice přeběhnou do budovy hotelu Park Inn a jejich cílem je zdolat 770 schodů a v nejvyšším 39. patře stisknout tlačítko časomíry na střeše budovy ve výšce 110 metrů nad Berlínem. To vše v kompletním zásahovém oděvu s aktivním izolačním dýchacím přístrojem. „Pro zajímavost můžu uvést, že spotřebu vzduchu jsem měl přes 170 litrů za minutu,“ říká pprap. Aleš Zeman.

Důležité je, aby byla soutěžní dvojice vyrovnaná co se týče výkonnosti. „Ideální je, když jsou na tom oba stejně, protože dvojice je nedělitelná. V naší dvojici byl ten lepší Zdenda a já se ho snažil ‘uviset‘ a musím přiznat, že jsem trpěl už od 10. patra,“ popisuje Aleš.

Z 58 dvojic v kategorii “starší“ se umístili na 3. místě s časem 6:38. V celkovém pořadí obsadili krásné 7. místo.

Oba příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje se na závody svědomitě připravovali. „Náročnost tréninků se postupně navyšovala,“ říká nprap. Zdeněk Vrána a dál pokračuje: „Oba jsme aktivní sportovci, dva měsíce před závody jsme přidali intenzivní trénink výběhu do schodů i se zátěží. Třeba já jsem trénoval na hasičské věži jablonecké stanice a kolega běhal na Kozákov.“

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje děkuje oběma příslušníkům za reprezentaci sboru na evropské úrovni a přeje hodně sportovních úspěchů i do budoucna.

HZS LK/Jaroslava Benešová