Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ocenění Zlatý záchranářský čin převzali i policisté z Liberce. Zabodovali se skutkem nejkurióznějším

11. 10. 2023 | 19:42

Včera se na Pražském hradě uskutečnil slavnostní ceremoniál XXIV. ročníku Zlatého záchranářského kříže za nejlepší záchranářské činy. V kategorii „Nejkurióznější záchranářský čin“ převzali z rukou prezidenta republiky Petra Pavla ocenění Zlatý záchranářský kříž policisté z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

policiePrezident
Ocenění policisté s prezidentem republiky, foto: PČR

Z Pohotovostního a eskortního oddělení Liberec byli ceněni pprap. Kryštof Jiránek a nstržm. Vojtěch Outrata a z Obvodního oddělení Liberec centrum pprap. Lukáš Schneider a prap. Bc. Dominik Hradecký.

Tito policisté Zlatý záchranářský čin získali za záchranu života zdravotně indisponovaného muže, který 6. října loňského roku večer krátce po půl osmé hodině vnikl do volně přístupných prostor hotelu v centru města Liberce. Muž, zřejmě pod vlivem omamných a psychotropních látek, poškodil vnitřní zařízení budovy a následně se vydal do jejích horních pater.

Poté, co rozbil další vnitřní zabezpečovací prvky objektu, vylezl na část střechy. Svým nevyzpytatelným jednáním, které provázel hlasitými verbálními projevy, zavdal svému okolí dostatečné podezření k tomu, že by si mohl ublížit. Na místo byly tehdy Integrovaným operačním střediskem Policie ČR v Liberci okamžitě vyslány nejbližší policejní hlídky. Za využití enormního úsilí a nasazením vlastního zdraví se zasahujícím policistům podařilo ve velmi krátké době muže na střeše budovy zpacifikovat, a to bezprostředně před tím, než mohl své výhružky zrealizovat.

PČR/Dagmar Sochorová