Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokud jste svědkem prolomení ledu, zvažte, zda se posléze sami nestanete tím, kdo potřebuje pomoc

02. 02. 2022 | 17:20

Zamrzlé vodní plochy jsou nedílnou součástí zimní přírody. Kdo z nás by si rád na čerstvém vzduchu nezabruslil, nezahrál hokej nebo se jen tak neprošel po „vodní hladině“. Ovšem všechny tyto radovánky jsou velmi závislé na počasí. Mezi faktory ovlivňující pevnost ledu tak patří střídání teplot, dešťové i sněhové srážky nebo to zda je vodní plocha vystavena přes den přímému slunečnímu svitu.

hasLedKrist1
archivní foto z cvičení hasičů - záchrana člověka zpod ledu

K jeho prolomení může dojít také při přetížení. Například když se shromáždí velký počet osob na jednom místě. Další nebezpečí představují různé přítoky nebo zamrzlé předměty. Než vstoupíme na přírodní ledovou plochu je třeba zvážit řadu okolností. 

Pokud jdete na led:

informujte někoho z blízkých o tom, kam jdete,

než vstoupíte na jakoukoliv zamrzlou hladinu, přesvědčte se, že je led dostatečně silný, síla ledu pro bezpečnou chůzi jedné osoby (80 kg) je 10 cm kompaktního ledu,

pokud se začne ozývat praskání ledu, ihned se vraťte na břeh,

lehnutím na led rozložíte svoji váhu na větší plochu, snížíte tak zatížení ledu,

když už se propadnete, roztáhněte ze široka ruce na okraj ledu, snažte se co nejrychleji pomocí kopání nohou ve vodě na led nasunout a odplazit se na břeh.

Pokud jste svědkem nehody na ledu:

vidíte-li někoho probořeného ve vodě, zvažte své možnosti a schopnosti, abyste se nestali také zachraňovaným,

nepřibližujte se k němu ve stoje, je třeba rozložit váhu a vzít si nějakou pomůcku pro prodloužení dosahu (například větev nebo lano),

pokuste se zajistit zachráněnému suché oblečení a teplo, komunikujte s ním,

nemůžete-li pomoci sami, zavolejte na tísňovou linku 112 případně 150.

 

HZS LK/Michaela Stará