Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie je na silnicích stále ve střehu. Kontroluje rychlost i lidi za volantem. Problém vznikne těm, co tam nemají co dělat

112
04. 04. 2020 | 13:31

Kdo si bláhově myslí, že během nouzového stavu policie rezignovala na všechny své původní povinnosti a honí jen jedince bez roušek a rekreanty kolem chalup, je na omylu. Tento týden se uskutečnila standardní bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu rychlosti, vozidel i řidičů.

pčrRychlost
Na měření rychlosti je i koronavirus krátký. Foto: PČR

Dvěma řidičům policisté v Libereckém kraji ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní, za jejichž spáchání jim nyní hrozí trest odnětí až na dva roky.

Prvního řidiče kontrolovali poslední březnový den policisté z Obvodního oddělení v Mimoni v Ralsku. Pětadvacetiletý muž usedl za volant vozidla Peugeot i přesto, že má v současné době až do října roku 2022 Okresním soudem v Mladé Boleslavi vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Druhého řidiče, kterému soudy dokonce již vyslovily dva zákazy řízení motorových vozidel, kontrolovala policejní hlídka z Oddělení hlídkové služby v Liberci ve Zvolenské ulici při řízení  vozidla Škoda Fabia. Tomu v minulosti Obvodní soud pro Prahu 8 uložil zákaz řízení do ledna příštího roku a Okresní soud v Liberci až července roku 2022.

Policisté v Libereckém kraji dále kontrolovali další dva řidiče, kteří se také dopustili uvedeného trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ale dosud jim nebylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z jeho spáchání. Důvodem toho je ta skutečnost, že oba řidiči se podrobili orientačním testům na přítomnost omamných a psychotropních látek a jejich výsledky byly pozitivní na amfetamin/mentanfetamin. Oba řidiči následně souhlasili s provedením lékařských vyšetření, která jsou spojeny s odběrem krve.

Policisté, kteří tyto případy nyní šetří. Prvního řidiče s vozidlem VW Passat kontrolovala policejní hlídka z Obvodního oddělení Mimoň hodinu před polednem v Bohaticích. Provedenou kontrolou policisté zjistili, že tento muž má v současné době vysloveny Městským úřadem v České Lípě celkem již tři zákazy řízení motorových vozidel s tím, že ten třetí má platný až do ledna 2022. Druhého řidiče, který jel s vozidlem Nissan Micra ze Smržovky do Tanvaldu, pak v osmnáct hodin zastavila policejní hlídka v ulici Údolí Kamenice. Policisté z Obvodního oddělení ve Smržovce pak provedenou kontrolou zjistili, že tento 40letý muž má v současné době vysloveno dokonce šest zákazů řízení motorových vozidel, a to dva Okresním soudem v Jablonci nad Nisou, dva Magistrátem města Jablonec nad Nisou, jeden Magistrátem města Liberec a  jeden Městským úřadem v Tanvaldě. Za volant tak nesmí usednout do července roku 2021.

Ilustrační foto

Jak jsme upozorňovali, policisté se v Libereckém kraji také zaměřili a budou i nadále zaměřovat při dohledu nad silničním provozem na dodržování povolené rychlosti na pozemních komunikacích.

Policisté z útvarů služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje byli nasazeni do speciální dopravně bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu dodržování povolené rychlosti jízdy. V průběhu dne policisté odhalili celkem 41 případů překročení povolené rychlosti jízdy řidiči motorových vozidel. Dva případy oznámili příslušnému správnímu orgánu a ve 39 případech řešili přestupkové jednání udělením blokové pokuty na místě. Nejvíce rychlostní limity překračovali řidiči v obcích.

Na Českolipsku překročil jeden z řidičů rychlost jízdy v obci o více jak 40 km, kdy mu byla radarem naměřena rychlost 97 km/h. Tento přestupek byl oznámen příslušnému správnímu orgánu. Nyní mu tak v současné době hrozí za spáchání tohoto přestupku pokuta ve výši 5.000 až 10.000 Kč a zákaz řízení motorových vozidel na dobu od 6 do 12 měsíců. Za toto jednání bude také řidiči správním orgánem uloženo také 5 bodů. Na Českolipsku dále také dva řidiči překročili mimo obec rychlost jízdy o 43 km/h, kdy jim bylo radarem v úseku s omezenou rychlostí 90 km/h naměřeno 133 km/h. Přestupky byly vyřešeny příkazem  na místě ve výši 2.500,- Kč. Oběma řidičům budou následně uloženy také 3 body.

Upozorňujeme všechny účastníky silničního provozu a především řidiče motorových vozidel, že tato akce byla vyhlášena s okamžitou platností a bude probíhat na celém území nejen Libereckého kraje, ale i celé České republiky do odvolání.

PČR/Dagmar Sochorová