Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie v Libereckém kraji šetří dva případy šíření poplašné zprávy. Nelze beztrestně napsat na net, že je někdo nakažen

20. 03. 2020 | 13:18

Policisté v Libereckém kraji vyšetřují dva případy šíření poplašné zprávy v souvislosti s koronavirem. Zabývají se také 11 přestupky porušení zákona o ochraně veřejného zdraví či krizového zákona. Převážná většina spočívá v nerespektování karantény, řekl dnes ČTK mluvčí policie Vojtěch Robovský. Tyto přestupky podle něj postoupí k vyřízení hygienikům.

polIlustr1
ilustrační foto

Šíření poplašné zprávy vyšetřují policisté na Semilsku a Liberecku. "V prvním (případě) to byl příspěvek na sociálních sítích, že se vyskytl v určité lokalitě koronavirus. Tato informace se nezakládala na pravdě," uvedl Robovský. Podrobnosti k případu z Liberecka zatím nemá.

Za šíření poplašné zprávy nyní, kdy platí nouzový stav, hrozí přísnější trest, vězení od dvou do osmi let. Přísnější sankce jsou i za další trestné činy, jde například o krádeže, podvody či šíření nakažlivé lidské nemoci. "Od 12. března, kdy začal platit nouzový stav, prošetřujeme 21 skutků klasifikovaných jako přečiny krádeže a dva jako podvodu," dodal Robovský.

Už od nás víte, že policie vyšetřuje i čtvrteční konflikt v jedné z prodejen s potravinami v centru Semil mezi zaměstnanci obchodu a seniorem, který byl poté záchrannou službou převezen k ošetření do nemocnice. Spor nastal poté, co muže odmítli vpustit v době vyhrazené pro seniory do prodejny s odůvodněním, že nesplňuje věk nejméně 65 let. "Probíhají standardní úkony trestního řízení v souvislosti s možnými podezřeními ze spáchání přečinů ublížení na zdraví, výtržnictví a krádeže. Dosud nebyl nikdo obviněn," uvedl Robovský.

Policie ve čtvrtek vyjela na základě oznámení i k hranicích s Polskem v Černousích na Liberecku, kde tři mladiství překročili bez povolení státní hranice. "Asi 100 metrů pokračovali po louce, kde si šli prohlédnout spadlý kmen stromu, jenže už se nacházeli na polské straně. Po chvilce se vrátili zpátky, kde je již kontrolovala policejní hlídka. Mladíci se domnívali, že se státní hranice nachází až na konci louky," uvedla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Protože nešlo o úmysl, případ bude v přestupkovém řízení řešit cizinecká policie.

čtk