Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté se zaměřili na motorkáře, na stanovišti nechyběl ani motocyklový závodník Lukáš Pešek

112
14. 08. 2020 | 19:10

O uplynulém víkendu se na Českolipsku v obci Deštná u Dubé za přítomnosti známého motocyklového závodníka Lukáše Peška a zástupců BESIP uskutečnila dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče motocyklů. 

POLICIE moto
Foto: PČR

S krásným letním počasím vyjíždí na silnice mnoho řidičů  na svých dvoustopých i vícestopých strojích. Někteří z nich své schopnosti přeceňují a  riskantní a bezohlednou jízdnou tak ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Jiní si zase své "miláčky" upravují tak, že způsobují hluk zejména při průjezdu obcemi, a tím obtěžují tamní obyvatele. 

Na všechny tyto řidiče si posvítili policisté o uplynulém víkendu v obci Deštná u Dubé na Českolipsku.

„Kontrolovali jsme převážně technický stav motocyklů a zda řidiči nejezdí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Na trasách průjezdu motocyklistů si místní obyvatelé dlouhodobě stěžují na nadměrný hluk, který způsobují projíždějící motocykly. Při silničních kontrolách se ukazuje, že motorkáři si své motocykly nedovoleným způsobem upravují. Vyměňují například tlumič hluku za neschválený tuningový díl, vyjímají z tlumiče hluku různé vnitřní části a dnes jsme dokonce kontrolovali řidiče, který používal neschválený absorpční tlumič hluku. Takovýto se používá převážně u sportovních motocyklů, určených pro sportovní účely (na okruzích). V běžném silničním provozu je jejich použití prakticky vyloučeno, protože s tímto typem výfuku nesplňuje motocykl hlukové limity“, uvedl kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.Foto: PČRVe třech případech jsme zjistili přestupky u řidičů motocyklů pro technický stav, kdy neměli originální tlumiče, měli provedené různé nepovolené úpravy apod.

Nejen řidiči motocyklů se dostali do hledáčku policistů. U jednoho řidiče nákladního vozidla policisté zjistili, že vyjel v době, kdy nesmí. Další řidič nákladního vozidla nebyl připoután za jízdy bezpečnostním pásem. Ale byli i tací, kteří na sebe přímo před dopravní hlídkou upozornili protiprávním jednáním. Řidič osobního vozidla v obci předjížděl jiné vozidlo tam, kde je to zakázáno. A nezůstalo u toho, řidič měl navíc pozitivní test na drogy – pervitin.

V letošním roce (od začátku ledna do konce měsíce července) vyjížděli policisté v Libereckém kraji celkem k 50 dopravním nehodám s účastí motocyklů, kdy ve 2 případech došlo ke smrtelným zraněním řidičů motocyklů, v roce 2019 v tomto období byl stav nulový. Dále bylo 5 motocyklistů zraněno těžce, tedy o 8 méně ve srovnání s rokem 2019 a 41 lehce o 3 více než v roce minulém. S účastí alkoholu bylo 7 dopravních nehod.

Policisté společně s BESIPem zde představili kampaň „Nechoď za svůj LIMIT“, jehož tváří je známý a zkušený motocyklový závodník Lukáš Pešek, který okusil slavnou MotoGP.

Projekt Nechoď za svůj limit upozorňuje na časté příčiny dopravních nehod motorkářů, ať už jde o jejich nepozornost, nezkušenost, vysoká rychlost nebo nerespektování pravidel silničního provozu. „V Libereckém kraji již roku 2010 běží také projekt Učme se přežít, který začal realizovat Tým silniční bezpečnosti, nyní Autoklub České republiky. Na Sosnové díky podpoře fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a Libereckého kraje se letos zrealizovalo 5 kurzů, který navštívilo více než 310 motocyklistů,“ představuje další projekt Markéta Novotná, krajská koordinátorka BESIP pro Liberecký kraj.

Cílem projektu je upozornit na rizika spojených s řízením motorky a také poukázat na nutnost vzdělávání a trénování jízdy na motocyklu. Častou radou pro motocyklisty byla tedy pravidelná návštěva „Kultura motoškol v ČR není ještě tak zakořeněná, jak bychom chtěli. Motoškola dokáže mnohdy udělat mnoho a opravdu posunout motorkáře k bezpečnější jízdě,“ říká Jan Polák, manažer projektu Učme se přežít, který poskytuje bezplatné kurzy po celé ČR

Motorkáři tak měli možnost potkat se nejen s tímto slavným závodníkem, ale mohli si s ním popovídat o chybách, kterých se za jízdy dopouštějí. Nesměly také chybět rady, jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu, aby každý dojel do svého cíle. 

PČR/Vladimíra Šrýtrová