Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Poslední prázdninová dopravně bezpečnostní akce odhalila řadu nešvarů v silničním provozu

10. 09. 2020 | 9:01

Dopravně bezpečnostní akce, která proběhla v Libereckém kraji ve dnech 28. až 30. srpna, a byla součástí celorepublikové dopravně bezpečnostní akce, poukázala na nekázeň řidičů i dalších účastníků silničního provozu. Dopravní policisté při ní v našem kraji zaznamenali 75 překročení dovolené rychlosti a řadu jiných přestupků . Do správního řízení oznámili celkem 7 řidičů pod vlivem alkoholu a 4 pod vlivem drog, přičemž jednoho řidiče za jízdu pod vlivem alkoholu nemime trestní stíhání. 

Bezpečnostní pásy nepoužilo za jízdy 30 lidí a dalších 6 řidičů přepravovalo ve vozidle dítě bez využití zádržného systému. Jsou to poměrně vysoká čísla vzhledem k tomu, jaké nebezpečí hrozí nepřipoutaným pasažérům v autě při dopravní nehodě. Čerstvou osobní zkušenost s tím má i spolujezdkyně z jednoho kontrolovaného vozidla, kterou jsme přistihli za jízdy nepřipoutanou. Více čtěte zde.

Auto v nevyhovujícím technickém stavu mělo 34 šoférů a po dálnici se jich bez dálniční známky pohybovalo 7. Z dopravních  kontrol nevyšli příliš dobře ani cyklisté. Osm z nich se dopustilo nějakého přestupku v dopravě. Vynikli mezi nimi cyklista v obci Přepeře na Semilsku s 1,71 promile alkoholu v krvi a dále cyklista z Jablonného v Podještědí na Českolipsku , který řídil kolo pod vlivem drog. Oběma nyní hrozí ve správním řízení až padesátitisícová pokuta.

PČR/Ivana Baláková