Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Požár v panelovém domě v České Lípě vyhnal na ulici 60 lidí

112
02. 08. 2019 | 10:02

AKTUALIZOVÁNO: Požár v panelovém domě v České Lípě vyhnal dnes v noci na ulici 60 lidí, polovině z nich museli pomoci hasiči. Pět obyvatel domu se nadýchalo kouře, a hasiči je proto předali záchranářům. Příčinu požáru hasiči zjišťují, zatím neznají ani výši případných škod. ČTK o tom informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Lucie Hložková.

HASCO
ilustrační foto

Zprávu o požáru v dvanáctipatrovém panelovém domě v ulici Roháče z Dubé dostali městští strážníci 25 minut po půlnoci. Na místě byli první. "U domu identifikovali patro a byt, z něhož vycházel dým. Společně s policií nejprve zvonili, pak vykopli dveře od bytu. Tam nebyla přítomná žádná osoba, což bylo štěstí, neboť velké množství kouře se rychle šířilo do chodby a do celého domu," popsala událost mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková.

Strážníci začali hasit nejprve hasicím přístrojem, poté i vodou z požárního hydrantu. Chodba byla velice brzy zaplněná dýmem. "Strážníci otevřeli okno ve druhé chodbě a v hašení se střídali až do příjezdu hasičů. Spolu s policisty také pomáhali s evakuací obyvatel domu, dva z našich kolegů skončili v péči záchranářů, protože se nadýchali zplodin z hoření, budou ale v pořádku," dodala mluvčí strážníků.

Hořelo v bytě ve druhém nadzemním podlaží. "Po příjezdu hasiči začali prohledávat prostory budovy, které již byly silně zakouřené, zasahovat museli v dýchací technice," doplnila mluvčí hasičů.

Budovu upustilo 60 lidí, zhruba 30 museli hasiči kvůli zakouření pomoci. Pět lidí se nadýchalo kouře. "Na místě jsme ošetřili jediného člověka, který se nadýchal kouře, ponechali jsme ho ale na místě, nešlo o nic vážného. Z místa jsme nemuseli nikoho převézt do nemocnice," doplnil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

K dispozici byl také evakuační autobus, který poskytl dočasné zázemí obyvatelům domu. Požár se podařilo během 15 minut lokalizovat, zcela ho hasiči zlikvidovali krátce před druhou ranní. Následně prostory odvětrali přetlakovou ventilací a pak se mohli lidé do svých bytů znovu vrátit.

čtk