Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pozor na internetové bazary a internetové bankovnictví. Nové triky podvodníků lákají peníze z důvěřivých lidí

30. 09. 2022 | 5:00

Se stále novými triky přicházejí podvodníci, kteří se snaží vytáhnout peníze z důvěřivých uživatelů různých aplikací a internetových bazarů. V posledních týdnech řeší policisté podvody s falešnými internetovými branami při placení přes internet. Klony webových stránek bank jsou od originálního rozhraní bankovnictví téměř nerozpoznatelné.

Podvodníkům se také dobře daří na různých internetových bazarech, kde z lidí lákají peníze za zboží, které nikdy nepošlou. Dohledat kyberkriminálníky přitom není pro policisty jednoduché. Návratnost ukradených peněz je pro poškozené často nemožné.

Situace, kterou řeší mnozí z nás téměř denně: Sednout k počítači a poslat peníze ze svého účtu na účet někoho z rodiny nebo zaplatit nájem, hypotéku, popřípadě leasing, dnes zabere pouze několik málo kliknutí a vše se dá obsloužit také za pomoci telefonu. Poslední trik, s kterým přišli podvodníci, cílí na ty, kteří nemají aplikaci své banky nainstalovanou v mobilu nebo počítači.

Stačí jim, pokud svojí banku důvěřivý člověk vygooglí a klikne na první odkaz, který na stránce vyskočí. Přesměrování totiž nevede na oficiální stránky banky, ale na jejich zrcadlovou, klonovou variantu, která není na první pohled rozlišitelná od originálu. Zdatnější uživatelé zjistí, že se liší URL adresa stránky. Většinou totiž nekončí tradiční příponou .cz ale zahraniční .org nebo .com.

Pokud si uživatel nevšimne, že se nachází na nestandardní stránce internetového bankovnictví, v klidu zaplatí a provede úkony, které si usmyslel. Za pár hodin však zjistí, že se mu z účtu odečetlo víc peněz, než původně zaplatil. “Získané osobní i přístupové údaje a hesla autorizačních sms zpráv pak podvodník využije k odčerpání finančních prostředků,” uvádí mluvčí policie Eliška Pospíšilová Majerová. To, že se nejedná o ojedinělé případy, ale nový způsob, jak jednoduše přijít k finančním prostředkům, dokládá nikoliv jeden ale hned několik případů po celém kraji.

Doslova žně zažívají podvodníci na internetových bazarech, které dnes fungují i v rámci různých skupin a komunit na sociálních sítích. Během pár dnů před státním svátkem se na území Libereckého a Královehradeckého kraje nakupila oznámení od lidí, kteří zaplatili za zboží, které jim nedorazilo a nikdy ani nedorazí. “Přijali jsme 14 oznámení týkající se podvodů spáchaných přes internet, při kterých měla být lidem celkově způsobena škoda za téměř 2,2 milionu korun,” pokračuje ve výčtu řádění internetových podvodníků policejní mluvčí Eliška Pospíšilová Majerová. Celá polovina těchto podvodů se týkala prodeje bazarového zboží. Stačilo k tomu vyplnit údaje z platebních karet nebo se jen přihlásit do internetového bankovnictví přes odeslaný odkaz, kde důvěřivec vyplnil, že zařídí dopravu kupovaného předmětu.

Trik, s kterým už mají kriminalisté zkušenost, je takzvané využití “specialisty” při pokusu zhodnotit úspory. Mnoho lidí podléhá modernímu trendu nákupu kryptoměn. Ale místo aby využili jednoduchou ověřenou cestu skrze různé aplikace, které kromě možnosti sledování kryptotrhu a jejich nákupu většinou nabízí i tipy a rady pro začátečníky, využívají rady takzvaných specialistů, kterým ale prostřednictvím anonymity internetu nejde o zhodnocení úspor klienta, ale o vlastní zisk. Samozvanému specialistovi stačí, aby si budoucí klient nainstaloval jím předepsanou aplikaci, která mu umožní vzdálený přístup do jeho počítače. Jakmile se tak stane, má podvodník vyhráno a klient ztrácí kontrolu nad vlastním PC a samozřejmě účtem.

Jeden konkrétní případ za všechny se týká ženy z Rychnovska, která během několika okamžiků přišla o více než jeden milion korun. Na podvrhnutý internetový účet zaplatila v dobré víře peníze za nákup zboží a následně si z jejích úspor podvodníci ukrojili částku, na kterou mnozí spoří roky.

Rady policistů, odborníků i kriminalistů jsou stále stejné. K platebním příkazům využívat především aplikace přímo od konkrétních bank. Při bazarovém nákupu je dobré ověřit od koho si zboží zájemce nakupuje a zda už má za sebou jiné bezproblémové nákupy. Nikdy neposílat peníze za dopravu, uskladnění a další zbytné položky.

Se zhodnocením úspor v oblasti nákupu komodit nebo kryptoměn existují desítky manuálů na YouTube, a to i v češtině, nebo využít jednu z mnoha aplikací, jež dokážou poradit začínajícím obchodníkům. Šance návratu ztracených úspor po internetové loupeži je mizivá a cesta k ní je náročná nejen na čas, ale také jde o nápor na nervovou soustavu člověka, který si roky šetřil, aby o vše jedním kliknutím přišel.

lux, ilustrační grafika a foto: PČR