Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Příležitost dělá zloděje, varuje policie před krádežemi v kempech a na koupalištích

112
13. 06. 2022 | 16:31

Blíží se období letních rekreací a Liberecký kraj nabízí několik atraktivních lokalit pro trávení volného času (Máchův kraj, Český ráj a další). Někteří návštěvníci rekreačních oblastí využívají pro ubytování kempy, a právě pro ně máme několik cenných rad, aby jejich pobyt nebyl znepříjemněn zážitkem z okradení.

stanKolo
Kola je na noc dobré alespoň svázat k sobě lankem na kola se zámkem. Ilustrační foto

Pamatujte, že příležitost dělá zloděje a proto na vás apelujeme, abyste si vždy řádně zabezpečili svůj majetek proti krádežím.

Většinou pachatelé krádeží ani nemusí vyvinout mnoho úsilí k odcizení vašich věcí, ať už se jedná o jízdní kola, koloběžky, mobilní telefony, různou elektroniku, peněženky apod..

Poškození většinou doplatí na to, že svůj majetek ponechají bez dozoru. Zloději někdy postačí pouze okamžik vaší nepozornosti, aby se obohatil na váš úkor.

Bezpochyby největším lákadlem pro pachatele krádeží jsou nezabezpečená jízdní kola a koloběžky, jejichž hodnota mnohdy přesahuje i desetitisícovou částku. Kolo volně stojící, bez zámku, vedle vašeho dočasného příbytku je skvělou příležitostí lupu. Nejsou výjimkou ani krádeže mobilních telefonů, které ponechávají návštěvníci položené třeba na stolku před chatkou nebo stanem. Zloději se „nestydí“ odcizit věci ani přímo ze stanu nebo chatky, třeba otevřeným oknem nebo dveřmi.

Váš majetek není v bezpečí ani v autě, proto nenechávejte cennosti viditelně na sedačkách a kola na nezabezpečených nosičích.


Návštěvníkům kempů doporučujeme:

Nikdy neponechávejte nezabezpečená kola nebo koloběžky bez dozoru.

Pořiďte si bezpečnostní zámek na kola a koloběžky (možnost i s alarmem).

V místě ubytování kola a koloběžky ukládejte do zabezpečených úschoven (nejen na noc).

Cennosti, elektroniku nebo batohy, ve kterých máte cenné věci nebo peněženku neponechávejte bez dozoru.

Pokud je v kempu možnost ukládat cennosti do trezoru, určitě této nabídky využijte.

V chatkách neponechávejte cennosti v blízkosti otevřených dveří a oken.

Ve stanech ukládejte cennosti co nejdále od vstupních otvorů (i v noci).

Na noc zamykejte vchodové dveře rekreačních objektů. 

Přes noc neponechávejte cennosti ani sportovní výbavu ve vozidle.

Vždy když opouštíte vozidlo, tak zkontrolujte, zda je uzamčené.

Pro případ odcizení sportovního vybavení nebo cenných věcí si pořiďte fotodokumentaci a zapište jejich výrobní čísla.

Pokaždé, když se budete vracet do svého rekreačního obydlí, tak než do něj vstoupíte, nejprve zkontrolujte z venku, zda nejsou poškozeny možné přístupové cesty dovnitř (venkovní dveře, okna, rozříznuté stěny stanu apod.).

Při podezření vloupání zásadně nevstupujte dovnitř.

Pokud zjistíte, že jste byli okradeni již po vstupu do dočasného obydlí, nemanipulujte s věcmi a ponechte vše ve stavu, v jakém jej ponechal pachatel.

V případě okradení nebo vloupání kontaktujte příslušné obvodní oddělení policie nebo volejte na bezplatnou linku 158


PČR/Martina Frýdová