Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Případů, kdy lidé doplatili na svoji důvěřivost k neznámým osobám, přibývá. V tom posledním žena okradla muže

112
21. 01. 2023 | 14:41

Tento měsíc policie zveřejňuje již třetí případ, kdy lidé doplatili na svoji důvěřivost k neznámý osobám. Nejprve to bylo na začátku ledna o ženě, která v Železném Brodě připravila muže o téměř 300 tisíc korun, a tento týden jsme informovali zase o muži, který se vydával za vysloužilce Cizinecké legie a pracovníka francouzské tajné služby. Tomu se podařilo od ženy, která věřila jeho historkám, vylákat téměř stejnou částku. A nyní k těmto případům přibyl třetí.

poutaŽena
ilustrační foto

Komisař s Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 52leté ženy jako obviněné ze spáchání trestného činu podvod, kterého se dopustila v uplynulých dvou letech. Celkovou částku 61.800,- Kč vylákala ze dvou dříve pro ni neznámých mužů. V obou případech použila smyšlené jméno i falešný občanský průkaz. S prvním mužem se seznámila prostřednictvím internetové seznamky a o sobě mu řekla, že je zdravotní sestra, je v nebezpečí, a proto je pod ochranou policie. Peníze si od něj půjčovala samozřejmě také pod řadou smyšlených příběhů – například to, že je potřebuje na zaplacení náhradního bytu nebo, že musí v nemocnici v Praze zaplatit nadstandartní pokoj.

S druhým mužem zase ochotně sepsala i smlouvu o půjčce s termínem splacení finanční částky. Ovšem použila k tomu jak své smyšlené jméno tak i falešný občanský průkaz. O nepravosti jména a dokladu totožnosti se muž dověděl až u advokáta, se kterým chtěl řešit vymáhání nesplaceného dluhu. Osoba uvedená v občanskému průkazu totiž neexistovala.

Obviněná také v uvedené podvodné činnosti není žádným nováčkem. V rejstříku trestů má již evidováno pět majetkových skutků, kdy se převážně jedná o podvodné jednání. Také je na ní vedeno přes dvacet exekucí a nikde nepracuje. Naposledy byla zaměstnaná v roce 2014 a tak jak sama uvedla, uvedené peníze od mužů potřebovala na svoji obživu. Obviněné tak za spáchání uvedeného trestného činu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

V souvislosti s tímto případem tento týden již podruhé upozorňujeme všechny nejen důvěřivé ženy, ale samozřejmě také i důvěřivé muže, aby v podobných situacích byli opravdu obezřetní. Podvodníci typu všech obviněných jsou opravdu přesvědčiví a dokáží člověku namluvit jakýkoliv nesmysl. Všichni obvinění nikdy nijak nikomu nevyhrožovali ani nebyli na nikoho hrubí. Naopak získali si vždy jejich plnou důvěru a v případu falešného vysloužilce to byla poškozená, která mu peníze k dispozici i nabízela.

TZ PČR Liberecký kraj