Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řidič nadýchal přes dvě promile, spolujezdec se to snažil u policistů vyžehlit úplatkem

112
19. 02. 2020 | 17:03

Policisté z Královehradeckého kraje zastavili vozidlo s podnapilým řidičem. Jeho spolujezdec se snažil věc vyřešit po svém. Skončil v rukách semilských kriminalistů. Proč a co se vlastně stalo?

alkoholAuto
ilustrační foto

Svým stylem jízdy upoutal řidič vozidla Škoda Felicia hlídku vrchlabských policistů v neděli 16. února krátce před 23. hodinou. Při odjezdu z benzínové stanice na Valteřické ulici ve Vrchlabí totiž kličkoval po vozovce. Řidič jel směrem na Valteřice a dále odbočil do obce Horní Branná, kde už ho policisté dostihli a pomocí majáků s nápisem stop zastavili.

Ve vozidle jeli celkem čtyři cizinci, které muži zákona podrobili kontrole dokladů. S třiadvacetiletým řidičem navíc provedli dechovou zkoušku. Ta ukázala pozitivní hodnotu s výsledkem 2,03 promile alkoholu. Po nějaké chvíli měl přistoupit ke služebnímu vozidlu jeden ze spolujezdců a policistovi nabízet úplatek tisíc korun, za to, když je pustí. Nakonec se částka měla vyšplhat až na pět tisíc korun. Policisté následně oba muže zadrželi pro podezření ze spáchání trestných činů a skončili v policejní cele.

Třiatřicetiletému řidiči hned následující den policejní inspektor sdělil podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a soudce Okresního soudu v Trutnově ho v úterý 18. února odpoledne odsoudil trestním příkazem k peněžitému trestu ve výši 30 tisíc korun a zákazu řízení na tři roky.

Protiprávní jednání osmadvacetiletého spolujezdce si převzali semilští kriminalisté, neboť k nabídnutí úplatku došlo již na území Libereckého kraje. Následně proti muži zahájili trestní stíhání a obvinili ho z trestného činu podplácení. Soudce Okresního soudu v Semilech ve stejný den jako v Trutnově, tj. v úterý, rozhodl o předběžném opatření spočívajícím v zákazu cizincova vycestování z České republiky do doby, než padne u hlavního léčení rozsudek. Muž dále kriminalistům vydal svůj cestovní pas. V případě odsouzení mu hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. Stíhán je dále na svobodě. 

PČR/Lukáš Vincenc, video ZDE.