Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řidič octavie při ujíždění před českolipskou policejní hlídkou ohrožoval životy ostatních motoristů i chodců

112
16. 02. 2020 | 17:59

Policisté hlídkové služby se v dopoledních hodinách rozhodli zkontrolovat řidiče, jehož osobní vozidlo tovární značky Škoda Octavia bylo nadměrně hlučné. V té době prováděli hlídkovou činnost v lokalitě Střelnice nedaleko centra České Lípy. Jakmile šofér zjistil, že se ho snaží zastavit za využití světelného i zvukového výstražného znamení, přidal plyn a vysokou rychlostí projel ulicemi Havlíčkova a Arbesova směrem ke kruhovému objezdu v Děčínské ulici.

policie Ilustr7
Ilustrační foto

Tím se prohnal částečně v protisměru do centra města k hlavní světelné křižovatce, kde ve zhruba stokilometrové rychlosti vážně ohrozil dva chodce, kteří na zelený signál přecházeli silnici po přechodu. Jeden z nich musel na poslední chvíli před jeho vozidlem uskočit. Ve své zběsilé jízdě pak pokračoval dál a na prvním výjezdu najel do jízdního pruhu s přikázaným směrem jízdy vpravo. Zde ale stočil vozidlo vlevo a projel nebezpečnou jízdou po silnici I/9  směrem na Nový Bor. U benzinové čerpací stanice Shel opětovně nerespektoval na světelné křižovatce signál "stůj", pohyboval se znovu v protisměru a ohrožoval projíždějící vozidla.

Po dalších nebezpečných manévrech zhruba 200 metrů za čerpací stanicí Benzina v České Lípě odbočil ze silnice I/9 vlevo a dojel až k uzavřenému pozemku trafostanice, kde naboural do kovové brány. Zde jeho jízda skončila. Z vozidla následně vyskočil a snažil se zachránit útěkem, což se mu nepodařilo. Policisté ho zadrželi po krátké chvilce.

Zjistili, že se jedná o 32letého muže, kterému úřady už  třikrát zakázali řídit motorová vozidla a tyto zákazy jsou stále v platnosti.  Vyšetřovatel ho v této souvislosti obvinil ze zločinu obecného ohrožení a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Dále jsme po předchozím souhlasu státního zástupce zajistili jeho octavii za účelem jejího propadnutí, o kterém bude rozhodovat soud. Bezohledného řidiče soud ve čtvrtek poslal do vazební věznice, a to proto, aby znovu neohrožoval životy lidí na silnici. Obviněnému hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

PČR/Ivana Baláková