Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řidič v pátrání se dvěma zákazy řízení a v ukradeném autě po krátké honičce havaroval a skončil ve vazbě

112
15. 01. 2023 | 12:22

Policistům se podařilo zadržet muže, který před nimi v odcizeném vozidlem a se dvěma vyslovenými zákazy řízení ujížděl ulicemi města. Navíc byl celostátním pátrání. 

auto pčr
Foto: PČR

Tento týden v noci z úterý na středu policejní hlídka z jabloneckého oddělení hlídkové služby vykonávala po třiadvacáté hodině službu v Jablonci nad Nisou, kde v ulici Harrachovská spatřila řidiče s vozidlem Ford Focus jedoucího do prostoru benzinové čerpací stanice, kterým projel ze zvýšenou rychlostí. Z tohoto důvodu se rozhodla řidiče s vozem zastavit tak, že zapnula výstražné světelné a zvukové zařízení včetně nápisu STOP POLICIE. Na toto ovšem řidič fordu reagoval tak, že prudce zvýšil rychlost a snažil se policistům ujet ulicemi města. Místy ujížděl rychlostí přesahující sto kilometrů v hodině a přejížděl do protisměru. V ulici Československé armády však právě vlivem rychlosti nezvládl řízení a havaroval – narazil do zděné skříně plynové přípojky a přilehlého oplocení.

Po této havárii začal řidič z místa utíkat a snažil se policistům zmizet z dohledu. Jeden z policistů za ním vyběhl a druhý ho dále pronásledoval se služebním vozidlem. Muž i nadále nerespektoval výzvy policistů a snažil se před nimi ukrýt mezi zaparkovaná vozidla. Policisté ho však úspěšně zadrželi, převezli nejprve na místo havárie a po té do policejní cely.

Provedeným šetřením ovšem k 32letému muži zjistili řadu velmi podstatných skutečností. Zadržený muž byl veden v databázi pátrání po osobách a vozidlo, ve kterém policistům ujížděl, bylo odcizené v noci z 3. na 4. ledna letošního roku v Liberci. Navíc muž má v současné době Okresním soudem v Jablonci nad Nisou vysloveny dva zákazy řízení motorových vozidel s tím, že ten druhý mu platí až do března roku 2026.

Celý případ v současné době prověřují kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou, kteří již zahájili trestní stíhání 32letého muže jako obviněného ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Okolnosti odcizení uvedeného vozidla Ford Focus jsou předmětem probíhajícího šetření.

Komisař také podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu k vzetí obviněného do vazby. Následný návrh státního zástupce dnes soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou akceptoval a obviněného poslal do vazby.

Za spáchání uvedeného trestného činu hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na dva roky.

PČR/Dagmar Sochorová