Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Spadený stom zastavil v pátek provoz na trati ve Skalici, v Holanech zatopila voda kemp

112
13. 07. 2024 | 6:35

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji měli v souvislosti s počasím v pátek pět desítek výjezdů. Hlavně na Českolipsku odstraňovali popadané stromy. V Holanech se pod vodou ocitlo několik stanů v kempu. ČTK to dnes řekla mluvčí krajských hasičů Eva Klímová.

HASIČI VLAK GSUB2sWXoAAPgc3
Foto: X/HZS LK

Páteční bouřka byla oproti středeční podle mluvčí klidnější. Spadlé stromy odstraňovali hasiči ve 21 případech a v devíti odčerpávali vodu ze zatopených míst. V Holanech na Českolipsku zasahovala v zatopeném kempu místní jednotka dobrovolných hasičů, která vodu odčerpávala kalovým čerpadlem. Ve Skalici u České Lípy spadlý strom zastavil provoz na trati, z vlaku bylo evakuováno 30 lidí, nikdo se nezranil.

Vydatné deště v Libereckém kraji zasáhly zejména Českolipsko a částečně Liberecko. "V těchto místech spadlo okolo třiceti milimetrů srážek. Nejvíce jich bylo v obci Mařenice, a to 61,5 milimetru," řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Hodně vody měli v pátek také ve Višňové u Frýdlantu, kde naměřili 52,6 milimetru. Dnešek už bude na severu Čech podle Ehertové bez silných bouřek. V Libereckém kraji očekávají meteorologové zataženo až oblačno a na většině území déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty budou 22 až 25 stupňů Celsia.

čtk