Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strážník si na "nezamaskovanou" ženu přivolal posilu. Následná potyčka je považována za přečin násilí proti úřední osobě se sazbou až 4 roky

04. 03. 2021 | 17:11

AKTUALIZOVÁNO: Dnes komisař ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Jablonec nad Nisou zahájil trestní stíhání 43leté ženy jako obviněné ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě, kterého se dopustila tento týden v úterý odpoledne kolem čtrnácté hodiny v Jablonci nad Nisou v prostoru mezi ulicemi Pražská a Nádražní.

coronavirusMaskacorona-4984497 960 720
ilustrační foto

Od 1. března musejí mít lidé respirátory FFP2 nebo chirurgické roušky na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce a také na „všech ostatních veřejně přístupných místech mimo zastavěné území obce, kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe méně než dva metry, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti“.  Roušky nemusí venku nosit sportovci nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu nebo soutěže.

Zdroj: denikn.cz

Obviněná neuposlechla opakované výzvy strážníků Městské policie v Jablonci nad Nisou k prokázání totožnosti. Nejprve do jednoho strážníka intenzivně a opakovaně strkala dlaněmi obou rukou tak, že ho vytlačila do vozovky, kde se mu v tom okamžiku musel vyhnout řidič projíždějícího vozidla a zabránit tak střetu s tímto strážníkem. Navíc poté obviněná udeřila pravou rukou sevřenou v pěst druhého zakročujícího strážníka do oblasti dolní čelisti, čímž mu způsobila zranění, se kterým byl na vyšetření v jablonecké nemocnici.

Jednání obviněné předcházela situace, kdy ona procházela se svým synem Tyršův park v Jablonci nad Nisou bez nasazeného ochranného prostředku dýchacích cest a byla městským strážníkem, který tam prováděl hlídkovou službu s asistenty prevence kriminality, opakovaně vyzývána k nasazení roušky nebo respirátoru. Navíc ji strážník důvodnost tohoto požadavku vysvětloval. Jeho opakovaných výzev neuposlechla a odmítla také prokázat svoji totožnost. V této situaci strážník na místo přivolal hlídku svých kolegů, kteří opět obviněnou vyzývali k prokázání totožnosti.

Ta s nimi i nadále nespolupracovala, rozčilovala se a z místa chtěla odejít. Jeden ze strážníků se ji snažil v odchodu z místa zabránit tím, že ji chytil za zápěstí jedné ruky. Obviněné se ovšem podařilo vytrhnout a následkem toho spadla na zem a okamžitě se sama zvedla. Opět se začala rozčilovat, přičemž manipulovala se svým mobilním telefonem. Tento strážník se snažil displey telefonu zakrýt rukou, čehož obviněná využila k tomu, že ho udeřila pěstí pravé ruky do části dolní čelisti. Poté strážníci použili donucovací prostředky. Při tomto zákroku byla obviněná svedena na zem, přičemž hystericky křičela. Následně v doprovodu strážníků odešla do místa svého trvalého bydliště, kde prokázala svoji totožnost předložením občanského průkazu.

Obviněné nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na čtyři roky.

PČR/Dagmar Sochorová

Jablonečtí strážníci nepochybili, říká výsledek prověrky

Repro: Tydenik policieNa sociální sítě vložila E. K. video, kterým obvinila jablonecké strážníky z násilného zákroku vůči matce s dítětem v úterý 2. března v ulici Pražská. Incident natáčela na mobil přes rušnou ulici. Obvinění prošetřovala Policie ČR, chování strážníků prověřilo vedení města a městské policie. Výsledek je jednoznačný – strážníci nepochybili.

Z roztřeseného amatérského videa na sociální síti není zcela patrné, co se skutečně stalo. Celá událost je však jasně zdokumentovaná osobní kamerou, která je součástí výstroje strážníků a kterou zapínají při každém zákroku. Záznam z ní a svědectví přítomných posloužilo jako podklad k šetření státní policie, ale i k prověrce strážníků.

„V souladu s nastavenými kontrolními mechanismy provedlo vedení Městské policie Jablonec nad Nisou prověrku okolností zákroku hlídky strážníků ze dne 2. března, který byl veden proti ženě s dítětem v ulici Pražská. Provedeným vnitřním šetřením bylo zjištěno, že zákrok strážníků byl v souladu se zákonem, za využití zákonných oprávnění strážníka a vzhledem k okolnostem zákroku i zcela přiměřený. Po zhlédnutí záznamu z osobní kamery zakročujícího strážníka stojíme jako vedení městské policie plně za našimi strážníky, kteří mají naši plnou podporu v souvislosti se zákrokem,“ říká ředitel MP Jablonec n. N. Michal Švarc a dodává: „Apeluji na všechny naše spoluobčany, aby vzhledem k nepříznivému vývoji pandemické situace dodržovali všechna omezující opatření. Městská policie bude i nadále pokračovat v kontrolách jejich dodržování. Prosím, nenuťte nás vystupovat proti vám represivně. Jde o životy nás a našich blízkých, tak na to nezapomínejme.“

„Plně stojím za našimi strážníky. Platná opatření je třeba dodržovat a vymáhat. Je pro mě nepochopitelné, že v tak krizové situaci, kdy je reálně ohrožené zdraví i životy nás všech, neudělá matka vše pro to, aby své dítě ochránila a svým chováním mu šla příkladem. Naopak, kladu si otázku, jaký příklad svému dítěti předá tím, že napadne strážníka a odmítne dodržovat zákonná pravidla,“ staví se za oprávněnost jednání strážníků městské policie jablonecký primátor Jiří Čeřovský.

JN/Jana Fričová