Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Světový den proti násilí páchaném na seniorech připomíná palčivý problém dnešní doby

112
15. 06. 2022 | 19:27

15. červen je celosvětově významným dnem, kterým si více než kdy jindy uvědomujeme, jak palčivým problémem dnešní doby je páchání násilí na seniorech. Bohužel se jedná o velmi smutný celospolečenský problém. Každý jedinec má právo na důstojný a především bezpečný život. O to více, pokud se jedná o osoby seniorského věku, k nimž bychom měli vzhlížet s úctou a respektem. V mnoha případech tomu tak bohužel není a právě takto zranitelné osoby jsou mnohdy obětí trestné činnosti. Nehovoříme však o násilí páchaném ve vnějším prostředí, ale v prostorách, kde by se měl cítit nejbezpečněji, a tím je domov. Domácí násilí se totiž vyznačuje významným prvkem, kterým je právě fakt, že se odehrává za zavřenými dveřmi.

Násilí na seniorech může mít rozmanité podoby, které obzvláště v rodinách začínají mírnějšími projevy, jako je okřikování, přikazování, ponižování či omezování.

Senioři mají zhoršený zdravotní stav, jsou méně samostatní (až zcela závislí na péči druhých) a žijí do jisté míry v sociální izolaci – ať už proto, že na tom nejsou fyzicky dobře, nebo proto, že s přibývajícím věkem přirozeně ztrácí kontakty. Právě myšlenka na ztrátu kontaktu s rodinnými příslušníky je pro ně prakticky nepředstavitelná, a tak často raději snášejí útrapy právě od nejbližších, než aby zůstali zcela opuštěni. Rodinní příslušníci, sousedé, ale i osoby, jež by měly zajišťovat jejich péči, jsou totiž v převážné míře ti, jež se domácího násilí na seniorech dopouští nejčastěji.  Forma násilí, jež je páchána na této bezbranné skupině, je nejen fyzického, ale často i ekonomického či psychického rázu. Strach ze samoty a opuštění však u seniorů převládá, a proto odhalit tento druh zavrženíhodného jednání, které je na takto křehké skupině osob pácháno, je velmi složité. Pokud je odhaleno, nastává další problém a tím je, že senioři nechtějí podat trestní oznámení a svědčit proti násilníkovi u soudu.

V rámci preventivních programů se policisté Libereckého kraje zapojují pravidelně do osvětových besed, jež se konají v kontaktních centrech, ale i domovech pro seniory či jiných druzích zařízení, která se orientují na práci a volný čas s těmito osobami. Nejinak tomu bylo i v tento významný den, kdy se preventistka Libereckého kraje setkala s obyvately Domova pro seniory v Liberci. Předmětem setkání byla právě diskuse na téma domácí násilí. Senioři si tak odnesli cenné rady, jak se v podobné situaci zachovat a kde případně vyhledat pomoc.

Nejen policisté se snaží toto závažné jednání formou primárně – preventivních programů eliminovat, ke komlexnímu a co nejefektivnějšímu výsledku je třeba zapojení celé společnosti. Sledujme proto varovné signály nasvědčující možnému ohrožení seniora, stačí málo a jsme schopni předejít závažnému psychickému, či fyzickému násilí. Zpozorovali jste, že je senior sociálně izolován? Osoba pečující o seniora odmítá k němu pustit další osoby a nikdy nenechává tuto osobu s jiným člověkem o samotě? Senior má na těle známky fyzického napadení a jeho odůvodnění, že spadl, jsou stále častější? Působí na nás senior zanedbaně, ačkoliv se o něj někdo stará? Nedochází senior z ničeho nic na pravidelné lékařské prohlídky? Je bez finančních prostředků? Blízké osoby odmítají jakoukoliv pomoc „zvenčí“ v podobě sociálních služeb, nebo mobilní zdravotní sestry? Ačkoliv předtím vitální senior najednou působí sklesle a bez chuti do života?

Na koho se obrátit?

Osoby ohrožené domácím násilím se mohou obrátit na Policii ČR, Intervenční centrum, Poradnu pro oběti při probační a mediační službě. Pro seniora však někdy není možné aby takovou službu vyhledal, obzvláště v začátku řešení situace. Pomoc skrze anonymní linku důvěry, například Linka seniorů je pro většinu z nich dobře dostupná. Včasná pomoc je velmi důležitá,

Linka seniorů 800 200 007 je bezplatnou anonymní krizovou linkou a linkou důvěry pro seniory, pečující o seniory a osoby v krizi. Provozní doba je každý den, včetně víkendů a svátků, od 8 do 20 hodin

Další důležité telefonní kontakty:

  • Policie České republiky 158
  • Městská policie 156
  • Záchranná služba 155
  • Hasičský záchranný sbor 150
  • Jednotné evropské číslo tísňového volání 112
  • Život 90 Senior telefon 800 157 157
  • Linka seniorů Elpida 800 200 007
  • Bílý kruh bezpečí 257 317 110, 116 006

Pro případ vyhrocení situace zvažte tyto kroky:

  • Uschovejte si u osoby, které věříte náhradní klíče, oblečení, důležité dokumenty, lékařské předpisy a určitý peněžní obnos.
  • Uschovejte si všechny důkazy o fyzickém násilí (roztrhané oblečení, fotografie modřin a zranění atd.).
  • Naplánujte si nejbezpečnější dobu k případnému útěku.
  • Pamatujte si, kam se můžete obrátit se žádostí o pomoc. Řekněte někomu, co se u vás děje.
  • Domluvte si signál se sousedy (např. světlo venku je rozsvícené = zavolejte policii).
  • Nestyďte se vyhledat pomoc příbuzných a odborníků Intervenčního centra, které pomáhá osobám ohroženým domácím násilím.
  • Pokud jste v nebezpečí a potřebujete pomoc, zavolejte Policii.

PČR/Adéla Fialová