Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tak moc žena chtěla svého "internetového milého" poznat, že mu naposílala 116 tisíc korun

16. 02. 2024 | 5:47

Liberečtí policisté se od pondělí 12. února 2024 zabývají dalším případem podvodného jednání na internetu. Známý modus operandi legendy vojáka/lékaře se osobně dotknul 62leté ženy z Liberecka.

Loni v březnu se měla žena na sociální síti Facebook seznámit s mužem vystupujícím na profilu pod jménem Thomas Michal, prezentoval se jako 65letý vdovec pracující jako doktor a chirurg. V pokračující komunikaci uvedl, že pracuje na Ukrajině ve válečné zóně, ale chtěl by se vrátit zpět do Čech.

Po půlroční denní konverzaci ženě napsal, že by chtěl přijet do České republiky na měsíční dovolenou, ale aby se tak mohlo stát, musí žena o jeho návrat požádat prostřednictvím e-mailu. Toto učinila a týden na to ji přišla odpověď, že Thomas na dovolenou bude puštěn, ale musí mu zaplatit let, a to zasláním peněz na bankovní účet. Žena požádala o pomoc svou dceru a prostřednictvím jejího účtu poslala svých 78 000 korun.  

Po přijetí peněz jí muž napsal, že ji má rád. Před koncem roku se začala znovu dotazovat, kdy tedy přijede. Dostalo se jí odpovědi, že dovolená byla zamítnuta a je potřeba doplatit 38 000 korun. Což opět žena s pomocí své dcery zaslala. Svého "drahého" ale upozornila, že více peněz už nepošle.

Přes emailovou schránku jí v lednu tohoto roku přišla zpráva, že je potřeba doplatit ještě 52 000 korun. Thomas sice tvrdil, že o ničem takovém nic neví a pokračovali ve své konverzaci ještě do začátku měsíce února.  V úterý 12. února ale byla její dcera informována svou bankou, že na jejím účtě došlo k podezřelé transakci, šlo o 38 000 korun, a zřejmě se jedná o podvod. Až na tento podnět se žena rozhodla vše oznámit. Během této ,,milé“ konverzace obšem přišla o 116 000 korun.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu podvodu, za který lze dle trestního zákoníku uložit trest odnětí svobody až na pět let.

Apelujeme zas a znovu!

Neposílejte peníze nikomu, koho znáte z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu. Pachatelé vystupují pod různými falešnými profily, snaží se vzbudit důvěru a jejich jediným cílem je vylákat z Vás finanční prostředky.

PČR/Klára Jeníčková