Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Unavený výletník se chystal do Semil, před tím se ale prospal v čekárně na autobusovém nádraží

112
10. 03. 2023 | 14:41

Nově otevřená čekárna na jabloneckém autobusovém nádraží nabízí teplou náruč zmoženým cestujícím. Ti tak nemusí čekat na další spoj takříkajíc na mrazu, jak tomu bylo ještě nedávno. Aby však čekárnu neplnili pouze nezvaní nocležníci halící se do oblaku nevábných vůní, sleduje ji bdělé oko velkého bratra.

jablonec cekarna-na-autobusaku
Foto: JN

Operační důstojník Městské policie Jablonec nad Nisou tak v sobotu v podvečer pohledem na jednu z mnoha obrazovek zjistil, že na lavici v čekárně leží zcela nehybný muž. Hlídka strážníků spěchala zjistit, jaké zdravotní problémy dotyčný má.

Ten se nehýbal, avšak charakteristické zvuky mužům zákona napověděly, že zdravotními komplikacemi ohrožujícími život rozhodně netrpí. A tak strážníci neváhali a chlapíka vzbudili s otázkou, kdo je a co tu dělá. Prý je na výletě, prohlédl si několik jabloneckých hospod, a tak trochu se opil. Proto teď odpočívá, než vyrazí domů do Semil ke své choti, která vůni alkoholu nemá v oblibě. Ten dobrý muž se obával domácí bouřky.

Hlídka MP mu doporučila, že nejlépe se střízliví procházkou na čerstvém povětří. Muž se krátce zamyslel, pak pokýval hlavou a vyšel z čekárny ven. Jak ho doma přivítala jeho žena, o tom už anály městské policie taktně mlčí.

ČekárnaŽádný alkohol netolerujeme

Statutární město Jablonec nad Nisou má už od roku 2010 vyhláškou zakázané pití alkoholu na veřejných místech – a ta konkrétní jsou v úředním spise i vypsaná. O dvanáct let později jablonečtí zastupitelé tuto vyhlášku rozšířili o několik dalších míst, kde není možné beztrestně požívat.

Jedním z těchto míst je i čekárna na autobusovém nádraží. Ta je hlídaná kamerou Městské policie Jablonec nad Nisou a její objektiv zaznamenal v úterý 7. března večer, kterak se za automaty na kávu schovali dva mladíci. Úmysl činit za strojem cosi nekalého z nich přímo čišel. A tak je přišla zkontrolovat hlídka strážníků.

Podezření bylo opodstatněné, junioři si v zákoutí pochutnávali na zakázaném moku. Když byli přistižení, o svém provinění nediskutovali, strážníkům se omluvili s odkazem na fakt, že nejsou místní a o zákazu nevěděli. I když zákaz pití alkoholu je jasně zmíněný i v provozním řádu čekárny, městští policisté jejich omluvu či výmluvu přijali a hochům pouze domluvili.

JN/Jana Fričová