Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil vlak s nákladním autem převážejícím bagr. Zraněných je 21, škoda činí 1,6 milionu Kč

112
21. 06. 2023 | 21:03

AKTUALIZOVÁNO: Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se dnes srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných.

stražPčr2
Foto + fotogalerie dole: Twitter PČR a HZS LK

Liberecká nemocnice kvůli většímu počtu zraněných vyhlásila traumaplán nejnižšího stupně. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Vyplývá to z informací od mluvčích záchranářských složek a Drážní inspekce.

Nehoda se stala kolem 13:50 na železniční trati z Liberce na Frýdlant, s nákladním autem se střetl vlak jedoucí z Jindřichovic pod Smrkem do Liberce. "Nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor," doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Největší škoda je podle něj na vlaku - milion korun, na půl milionu vyčíslili poškození trati a na 100.000 korun odhadli škody na autě. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací na webu na trať vrátily krátce před 20:00.

Foto: PČR

"Kriminální policie v této souvislosti už zahájila úkony trestního řízení pro důvodné podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Policie zjišťuje, jak k nehodě došlo. "Jak se mohlo stát, že osobní vlak, jedoucí ve směru z Frýdlantu na Liberec, najel na přejezdu do přívěsu projíždějícího nákladního vozidla. V této souvislosti nás bude zajímat, zda bylo signalizační zařízení přejezdu v inkriminované době v činnosti," doplnila Baláková.

Foto z FB ZZS LK

Osobní vlak byl podle policejní mluvčí plně obsazený, cestovalo v něm 65 lidí, z toho 19 bylo žáků 4. třídy jedné základní školy. "Dvě z dětí převezli zdravotníci sanitou do nemocnice, měly by utrpět snad jen lehčí poranění," dodala Baláková. Jedna z cestujících ČTK řekla, že strojvedoucí stihl těsně před srážkou z kabiny utéct.

Zraněných bylo podle krajského mluvčího záchranné služby Michaela Georgieva 21. "Z toho devět osob utrpělo středně těžké poranění. Všichni byli při vědomí a s našimi posádkami komunikovali. Všechny zraněné jsme převezli do liberecké nemocnice. Šlo o pohmožděniny a otřesy mozku, my jsme na místě neměli žádného pacienta s život ohrožujícím stavem," dodal Georgiev. Na místě podle něj pracovaly i psychointervenční týmy, které se postaraly o účastníky nehody.

Foto z FB ZZS LK

Nemocnice kvůli většímu počtu zraněných vyhlásila první ze tří stupňů traumaplánu. "Vše zvládáme v rámci našich kapacit," řekl ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Na místě nehody zasahovali i hasiči. "Po příjezdu na místo události hasiči zajistili místo dopravní nehody a provedli protipožární opatření. Nezraněné osoby byly převezeny evakuačními autobusy do Liberce," uvedli na twitteru.

Okolnosti nehody vyšetřuje kromě policie také Drážní inspekce a Správa železnic. Podle mluvčí správy železnic Nely Friebové by provoz na trati by mohl být obnoven pod skončení vyšetřování a odtažení vlaku zřejmě ve večerních hodinách.

čtk