Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výhodou jízdních policistů je, že se dostanou i do míst, kam auto nedojede. Z koňského hřbetu pak dohlédnou výše

24. 10. 2023 | 5:00

Chatařům a chalupářům končí sezóna a jednou z posledních prací, než svůj objekt zazimují, by mělo být důkladné zabezpečení chaty či chalupy před nezvanými návštěvníky. Policisté už nyní věnují zvýšenou pozornost rekreačním objektům a vydávají se na jejich kontroly. Koncem uplynulého týdne začali policisté v Libereckém kraji s kontrolami v oblasti jizerskohorského Bedřichova. 

chatyKOneTIT
Foto: PČR

Do hůře dostupného terénu se vydali policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje společně s policisty z oddělení služební hipologie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a s libereckým psovodem a jeho čtyřnohým parťákem, kde kontrolovali neporušenost chat a vhodné zabezpečení majetku chatařů.

Výhoda policistů na koních je, že se dostanou dobře do míst, kam se běžně nedostanou policisté služebními dopravními prostředky a také výhoda jakéhosi nadhledu, kdy z koňského hřbetu dohlédnou do vyšších míst rekreačních objektů. 

Po provedených kontrolách policisté ponechali majitelům chat a chalup za okny či dveřmi kontrolní lístek o kontrole jejich objektu.

Během opatření zkontrolovali policisté více jak dvě desítky chat a jiných rekreačních objektů a k nim náležících kůlen a stodol. Provedenými kontrolami nezjistili žádný narušený objekt, ani pohyb závadových osob. Až na drobnosti, měli majitelé vše v naprostém pořádku.

Nejen během těchto preventivních akcí jsou kontroly rekreačních objektů prováděny, ale policisté se na ně zaměřují i v běžném výkonu služby.

Od začátku letošního roku do konce září řešili policisté v Libereckém kraji celkem 97 případů vloupání do rekreačních objektů, z toho nejvíce -  38 jich bylo na Českolipsku a nejméně - 15 na Liberecku. Zhruba jedna třetina se podařilo policistům objasnit. V loňském roce za stejné období evidujeme v Libereckém kraji celkem 84 případů. 

Foto: PČR

Co dělat, je – li chata i přes tato opatření vykradena?

Pokud při návratu domů zjistíme, že máme i přesto vylomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna apod. je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158.
Nedoporučujeme vstupovat do takového objektu. Mohl by být uvnitř ještě pachatel. A dále bychom neměli manipulovat s předměty a uklízet dříve než přijede policie, znehodnotili bysme takto stopy.

Policisté budou i v následujícím období pokračovat v realizaci podobných akcí, neboť období, kdy lidé své chaty zazimovávají, nejvíce láká zloděje. Někteří vniknou do chaty jen proto, aby zde mohli nocovat či najít něco k jídlu, jiná skupina pachatelů jde cíleně pro věci, které by se daly nějak zpeněžit. 

Proto apelujeme na majitele rekreačních objektů, aby v objektech nenechávali cenné věci. Zloděje nejvíce láká elektronika, starožitnosti, zahradní technika, nářadí či  zahradní nábytek. 
Důležité je také dobře rekreační objekt zabezpečit a nenechávat v jeho okolí žádné předměty např. žebříky, sekery, či jiné nářadí, které by mohly usnadnit nezvaným návštěvníkům vstup do objektu. Na druhou stranu je ale žádoucí budit dojem, že objekt je i přes zimu obýván.

PČR/Vladimíra Šrýtrová