Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za průjezd „na červenou“ nehrozí řidičům jen pokuta, obdrží také pět trestných bodů, upozorňuje policie

07. 08. 2022 | 9:23

Ve středu 3. srpna proběhla v České Lípě dopravně bezpečnostní akce se zaměřením na dodržování dopravních předpisů na křižovatkách, vybavených světelnou signalizací. Dopravní policisté pro tuto činnosti vybrali hned několik významných dopravních uzlů v blízkosti centra města. Jednalo se například o krřižovatku u obchodního domu Andy nebo u benzinové čerpací stanice Shell. 

CLDamPanorama
archivní foto

Při této akci sledovali dopravní, ale i pořádkoví policisté chování řidičů při průjezdu křižovatkami řízenými světelnou signalizací. Veškerý provoz byl policií dokumentován na videozáznam.

V průběhu středečního dopoledne zaznamenali policisté 5 řidičů, kteří nerespektovali světelnou signalizaci a v jízdě pokračovali křižovatkou i přes světelný signál „stůj“. Za tyto přestupky byly uloženy pokuty za bezmála čtyři tisíce korun. Dále byli dva řidiči byli přistiženi při telefonování za jízdy, přičemž jim byly uděleny pokuty v hodnotě pět set korun. 

"V této souvislosti je nutné řidičům připomenout, že za průjezd „na červenou“ nehrozí řidičům nejen pokuta, ale obdrží také 5 trestných bodů. Pokud by se jednalo o opakovaný přestupek, ukládá správní orgán takovému řidiči zákaz činnosti až do 6 měsíců. Zároveň je nutné upozornit i na žlutý signál, která ukládá řidiči povinnost zastavit vozidlo s jednou výjimkou kdy je vozidlo při rozsvícení tohoto signálu tak blízko, že by řidič nemohl vozidlo bezpečně zastavit, smí pokračovat v jízdě", uvedl vedoucí Dopravního inspektorátu v České Lípě, Martin Markl.

Zároveň také upřesnil, že „žlutá znamená zastavím, nikoliv přidám a stihnu to. Řidiči si musí uvědomit povinnost danou § 22 zákona o silničním provozu, tedy, že řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovace…..“.

PČR Vojtěch Robovský