Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ženu na síti upoutala reklama o investování, nakonec přišla o téměř 200 tisíc korun

112
18. 05. 2023 | 18:48

Žena ze Semilska si v průběhu dubna prohlížela sociální síť, na které ji zaujala reklama o investování do akcií ČEZu, u níž byla umístěna i fotka pana prezidenta, což v ní údajně vzbudilo dojem, že tyto investice doporučuje.  Žena pouhým kliknutím projevila o uvedené investování zájem, zadala svůj e-mail a telefon.

PCdes
ilustrační foto

Na to ji telefonicky kontaktoval neznámý muž, který tvrdil, že obchoduje nejen s akciemi ČEZu, ale i na světové burze a je potřeba vstupní vklad ve výši 5.000,- Kč.

Žena tuto částku poslala na účet, který jí muž nadiktoval. Druhý den jí neznámá osoba zaslala mail s odkazem na stažení vzdáleného přístupu, který si následně do svého notebooku stáhla. Později si vzdálený přístup instalovala i do svého mobilního telefonu. Poté ji už telefonicky další neznámý muž požádal postupně o další dvě platby, a to ve výši 50.000,- a 130.000,- Kč.

Tomuto muži se podařilo ženu k těmto platbám přesvědčit a ona už jen prováděla vše podle jeho pokynů. Tento muž jí po několika dnech volal znova s tím, že s jejími penězi obchoduje na burze, má možnost provést úžasnou transakci, na kterou je ovšem potřeba více peněz. Po ženě chtěl, aby si vzala půjčku ve výši 750.000,- Kč, což ona už odmítla. Ovšem během jejich hovoru již někdo prostřednictvím jejího účtu o uvedenou půjčku zažádal.

Velkým štěstím bylo to, že finanční společnost tuto žádost neschválila a navíc její pracovník ženu kontaktoval, aby jí sdělil, že na jejím účtu probíhají podezřelé transakce. Na základě takto sdělených skutečností si nechala žena všechny své účty zablokovovat a celou věc oznámila na policii. Semilští kriminalisté, kteří celou věci nyní šetří, již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

PČR/Dagmar Sochorová